Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Memòria històrica
Elna commemora la Massacre del 1285, dedicat enguany als presos i exiliats

Aquest diumenge 27 de maig a Elna se celebrarà, com cada any, el Dia de la Memòria, que inclou la doble commemoració de la massacre de 1285 i la del camp de concentració de Ribesaltes (s. XX).

25/05/2018 Drets i Llibertats

Tal com ens informa Daniela Grau Humebert de la Comissió Organitzadora i que recull L'Unilateral, la massacre de la població d’Elna el 1285 és, ara per ara, l’única commemoració a la Catalunya del Nord d’un dels episodis més tràgics dels patiments dels nord-catalans per haver resistit els conqueridors francesos. El Papa Martí IV va declarar el rei català Pere el Gran privat dels seus regnes a causa de la intervenció catalana a Sicília i designà com a Rei d’Aragó, de València i Comte de Barcelona a Carles d’Anjou, segon fill del rei Felip II de França. L’exèrcit francès sortia de Perpinyà en direcció al Pirineu quan el 25 de maig es va trobar una forta oposició a la ciutat d’Elna. La població del Rosselló que s’havia congregat a la ciutat va lluitar amb força contra els francesos, i finalment es va refugiar a la catedral on fou exterminada per l’exèrcit que a continuació va cremar la vila. Així ho escriu Bernat Desclot en la seva Crònica:

E, quan la vila d’Elna fou presa e los francesos hagueren morts tots los hòmens e les fembres qui eren en la vila, enderrocaren totes les cases e els albergs ..que anc no hi romàs… pedra sobre altre…metren foc e cremaren tota la vila …puis partiren-se d’aquí… ab gran goig i gran alegria”.

Els actes inclouen també la visita al Memorial de Ribesaltes. La creació del Memorial és molt recent i de gestació lenta perquè durant més de mig segle es va amagar el rol del camp: camp militar (octubre del 1939), de trànsit, de tropes colonials franceses (1939); camp de concentració a partir del 1940 de refugiats catalans, espanyols, gitanos i jueus; camp de deportació amb via de ferrocarril cap a Auschwitz (1942), de detenció de presoners de guerra alemanys (deu mil) i col·laboracionistes francesos després de la guerra; camp «d’alberg», «d’internament», «de trànsit», «de retenció administrativa», de vietnamites, de combatents del FLN, d’harkis, de sense papers… fins al 2007. El Camp de Ribesaltes utilitzat i legitimat pels governs de la Tercera República, de Vichy, del Govern provisori, de la Quarta i de la Cinquena República, testimonia durant quasi setanta anys la barbàrie legal francesa.

Per Daniela Grau, “en el Dia de la Memòria a la Catalunya del Nord palesem la voluntat de recuperar la memòria històrica, de lluitar contra el genocidi cultural i lingüístic i de contribuir a la presa de consciència nacional. Volem fer constar que tenim herois propis i honorar la memòria de tots els qui van resistir a les ocupacions franceses i més particularment volem retre homenatge a la població d’Elna per haver estat fidel a Catalunya. Volem evidenciar que tenim una història mil·lenària desconeguda per la població perquè és amagada o tergiversada. Quan la contextualització històrica es fa imprescindible, la premsa local i les oficines de turisme substitueixen el mot «catalan» per «mallorquin», «aragonais» i «espagnol» (cap rastre de l’estat català ni dels comtes-reis catalans!). El silenci durant anys sobre els camps de concentració al Departament dels Pirineus Orientals i l’ús d’eufemismes per tergiversar les responsabilitats dels governs francesos queden evidenciats en el cas del Camp de Ribesaltes.

«Al Dia de la Memòria a Elna denunciem les repressions tant del segle XIII com del segle XX i XXI que afecten la nació catalana sencera. Enguany denunciem el vergonyós silenci que fa el govern francès i les institucions europees còmplices del totalitarisme espanyol. Manifestem la nostra solidaritat amb tots/es els/les compatriotes perseguits, multats, engarjolats ignominiosament per voler l’aplicació del Dret a l’Autodeterminació, dret internacionalment reconegut, per voler la República catalana, un estat català independent.»

El programa complet del dia, que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Elna, de mossèn Oriol, arxipreste i canonge de la Catedral de la ciutat, d’Indrets del Record i de l’Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana és el següent: 11 hores: Missa en català a la Catedral d’Elna oficiada per mossèn Oriol. 12 hores: Parlaments. Ofrena floral a càrrec de l’Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana davant de la Placa commemorativa dels fets del 25 de maig del 1285 (Jardins de la Catedral). 13.30 h: Dinar de germanor entre catalans del nord i del sud. 15.30 h: Visita guiada al Memorial de Ribesaltes. Més informació: INSTITUT DE PROJECCIÓ EXTERIOR DE LA CULTURA CATALANA. Barcelona

Valora
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  8. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  9. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid