Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
La CUP de Tarragona exposa la seva valoració sobre les reaccions davant la investigació del cas INIPRO

La CUP de Tarragona vol exposar la seva valoració sobre els darrers fets esdevinguts a Tarragona en relació al cas INIPRO i la intervenció de la Guardia Civil en diverses dependències municipals en relació amb el cas. I ho fem amb una nota de premsa explicativa més extensa de les que normalment fem públiques.

1.- A les treballadores i els treballadors de l’IMSS

En primer lloc, des de la CUP de Tarragona volem expressar que les treballadores i els treballadors de l’Institut Municipal de Serveis Socials van ser víctimes d’una gestió nefasta abans que esclatés el cas INIPRO. Els agraïm la seva feina i la seva professionalitat en el desenvolupament de la seva feina  els agraïm l’explicació pública del cas a través del seu Comitè d’Empresa.

Tenim constància que en els escorcolls duts a terme per la Guardia Civil a diferents dependències de l’Ajuntament es van generar algunes situacions de tensió i pensem que, al marge d’aquestes situacions concretes, els treballadors i treballadores de l’IMSS no s’han de sentir atacats ni jutjats. La seva és una feina excel·lent i  esperem que quan la portaveu de l’Ajuntament, Begoña Floria, parla d’“errors administratius” no hi inclogui en cap cas ni les treballadores ni els treballadors de l’Institut.

Ens preocupen els comentaris i valoracions polítiques d’aquests dies que se centren en la suposada mala imatge de l’IMSS o del nostre Ajuntament, ja que parteixen de la lògica de la política d’aparador, enlloc de preocupar-se pel bon funcionament dels organismes públics.

Remarquem la importància que per a nosaltres té l’IMSS. Precisament per això vam decidir-nos a portar l’escrit davant la fiscalia i a personar-nos en el cas. Dins i fora de l’Ajuntament, sempre ens hem compromès a vetllar per una correcta administració dels diners públics i pensem que cal investigar situacions d’aquest tipus i treballar per millorar el seu funcionament, i és amb aquesta intenció que vam presentar la moció per declarar l’IMSS com un “servei essencial” en el darrer plenari, per tal que pogués comptar amb més recursos dels que ara té.

Alhora, volem recalcar la importància de la presència dels treballadors i treballadores en els òrgans de presa de decisions, ja que en aquest cas va ser el comitè d’empresa qui, a la primavera del 2013, va alertar de la situació irregular en un consell rector. Per nosaltres és imprescindible la presència de les treballadores i treballadors  en els espais de presa de decisió. Són qui millor coneix la realitat dels seus llocs de treball i la seva visió és imprescindible per a prendre bones decisions.

2.- No són “Irregularitats administratives”

En la valoració sobre l’escorcoll de la Guardia Civil feta per la portaveu municipal Begoña Floria es van reconèixer “errors administratius” en la tramitació de la contractació, segons ella “una mala praxis, no una intencionalitat punible”. Si tenim en compte que els possibles delictes que s’estan investigant són prevaricació, malversació de cabals públics i alteració fraudulenta de concurs públic, és ben clar que, en cas que es comprovin, són punibles.

La portaveu de l’Ajuntament va expressar que davant d’aquestes “irregularitats, que no il·legalitats”, “en el seu moment ja vam prendre les mesures correctores, com el canvi en la gerència i la realització d’una auditoria interna per determinar les mancances que s’han anat corregint els dos anys i mig darrers”. No ens podem creure del tot aquesta voluntat de l’Ajuntament i menys quan veiem com aquesta “mala praxis” és molt semblant a la que el 15 de setembre d’aquest mateix any podíem veure en la denúncia pública que el Grup Municipal de Ciutadans (a la qual la CUP ens vam afegir) feia pública en la gestió de l’Empresa Municipal de Transports (EMT) i en la demanda de dimissió del seu gerent. Ciutadans denunciava fins a 17 contractes fets prescindint dels principis marcats per la llei de contractació pública i la portaveu de l’Ajuntament responia afirmant que no havia detectat cap irregularitat tot i que “sí que és cert que hi ha contractes passats que cal tancar, regularitzar i així s’està fent”.

Des de la CUP de Tarragona demanem que no s’admeti cap més irregularitat. Cap més situació d’aquest tipus pot ser tolerada i emplacem l’Ajuntament, els instituts municipals i les empreses municipals a acabar amb una praxis que a banda de “mala” ens preocupa que pugui no ser excepció.

3.- “Mesures correctores” aplicades per l’Ajuntament

Entre les mesures correctores que suposadament es van aplicar per solucionar el cas INIPRO en el seu moment hi va haver un canvi de gerència: no hi va haver un cessament, sinó que es va acceptar la dimissió del gerent i després se’l va “premiar”recol·locant-lo a l’Ajuntament amb una jornada superior a la que tenia abans de ser gerent de l’IMSST, quan en realitat el seu lloc de feina havia estat subrogat i havia quedat fora de la competència de l’Ajuntament.

En el seu moment, no es van assumir responsabilitats polítiques, sinó un canvi de carteres discret uns mesos després que el cas saltés als mitjans de comunicació.

4.- El paper de l’oposició

Les reaccions de l’oposició a l’entrada de la Guardia Civil també mereixen els nostres comentaris, deixant de banda les opinions dels partits que en aquell moment no eren al consistori (ERC i C´s).

Volem fer un petit recordatori en el sentit que aquest cas va saltar gràcies a la denúncia del Comitè d’Empresa al Consell Rector de l’IMSS. En aquell moment, CiU i PP van exigir explicacions a la regidora responsable, Victòria Pelegrín, i a l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros. En el plenari celebrat el divendres 19 d’abril de 2013, Pelegrín va dir que en un màxim de 15 dies es coneixeria el contingut de la investigació sol·licitada per l’alcalde i es donarien les explicacions corresponents. Malgrat la indignació de l’oposició (formada per ICV, PP i CiU) i malgrat la denúncia -i sense esperar l’auditoria- PP i CiU es van abstenir en els Consell Rector, el que va permetre aprovar els comptes corresponents al 2012 amb els vots favorables de PSC i ICV. Tant CiU com PP es van acabar conformant amb la dimissió del gerent.

Ara veiem com el portaveu de CiU, Albert Abelló, es lamenta que Tarragona “torni a aparèixer vinculada en un cas de presumpta corrupció” i manifesta el seu desig que el cas “s’investigui a fons”. Tot i que ell no hi era, el Grup Municipal de CiU sí que ho hagués pogut fer i sabem que no va ser així.

La consellera Arga Sentís,  del Grup Municipal d’ICV, va expressar “respecte i confiança en la justícia en aquest cas” i volem recordar que la justícia actua perquè el Comitè d’Empresa ho va explicar i la CUP ho va denunciar des de fora del consistori... ICV ho hagués pogut fer però tampoc fou el cas.

I també hi era, ell i el seu Grup Municipal del PP, Alejandro Fernández, que aquests dies declarava que “el Gobierno Ballesteros tendrá que asumir responsabilidades POLÍTICAS”. En el seu moment, tot i sol·licitar, el maig de 2013, l’expedient del cas, va renunciar a fer la seva feina com a conseller perquè li van demanar que signés un document de confidencialitat. També hagués pogut fer alguna cosa més però tampoc va ser així malgrat que ara demana “responsabilitats”. Ell va deixar fer i tot i la gravetat dels fets que coneixia no va fer res més.

 

Grup Municipal de la CUP de Tarragona
Tarragona, Països Catalans, 14 d’octubre de 2015

Valora
Rànquings
  1. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  2. Sant Jordi era guerrer...
  3. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  4. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  5. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  8. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  9. Els candidats de la CUP a comarques gironines proposen una transformació ferroviària de la mobilitat a la demarcació de Girona
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid