Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Gas i Petroli
Diada reivindicativa a la platja de Blanes contra les prospeccions marines

Reclamen l’aturada dels projectes de recerca per a petroli i gas al mar, així com també un nou model energètic.

21/12/2014 Territori

Mig centenar de persones han nedat 3,1 quilòmetres, de la platja de S’Abanell fins a la platja de Blanes, per mostrar el seu rebuig davant les prospeccions de petroli i gas a la costa catalana. Com a cloenda de la jornada, els nedadors i els activistes, vestits de negre, han simulat els efectes d’un vessament de petroli i, en acabat, el periodista Adam Martin ha llegit un manifest. La protestat estava convocada per la Plataforma Aturem les Prospeccions a la Costa Catalana, que inclou entitats ambientals, socials i empreses.

L’acte també ha servit per advertir i informar a la ciutadania sobre la vintena de projectes de prospeccions marines que a l’Estat espanyol ja amenacen més de 20.000 quilòmetres quadrats de superfície marina i a Catalunya afecten pràcticament tota la costa.

En el manifest, les entitats organitzadores declaren que la cerca de jaciments residuals de petroli sota el fons marí serveix -igual que el fracking- per allargar l’agonia d’un model energètic caducat. El govern espanyol insisteix, però, en apostar per a un futur energètic basat en el petroli, malgrat el clam de la ciutadania contra les prospeccions marines arreu de l’Estat. Ara intenta reduir l’oposició de les autonomies i de la societat civil amb un nou impost que, en el cas de les explotacions marines, beneficiarà a la comunitat més propera.

Solidaritat amb Canàries

Els organitzadors hem volgut mostrar la nostra solidaritat amb les Illes Canàries, on recentment han començat les prospeccions i on ja s’han trobat dos balenes mortes. A Catalunya, actualment, hi ha tres projectes de recerca d’hidrocarburs en tramitació als quals diverses entitats han presentat al·legacions. En concret, són les campanyes de prospeccions de Capricorn Spain Limited i la Campanya sísmica 2D de l’empresa Spectrum, que afecten, en el seu conjunt, la costa mediterrània des del Golf de Lleó fins al golf de València i tot l’arxipèlag balear, segons informa Ecologistes en Acció

A més, les prospeccions sísmiques de Repsol a l’entorn de la plataforma ’Casablanca’ han obtingut una declaració d’impacte ambiental positiva, malgrat les possibles greus repercussions sobre el Parc Natural del Delta del Ebre. En canvi, un Informe de la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i del Mar, departament que depèn del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, recorda que la zona del golf de València, inclosa en el projecte de l’empresa Capricorn Spain Limited, està dins d’un corredor de migració de cetacis i arriba a la mateixa conclusió que la plataforma: "la potencial afecció negativa sobre la fauna marina present a l’àrea d’actuació és d’una magnitud suficient per desaconsellar que es desenvolupi el projecte".

Rafael Sardà, investigador científic del departament d’ecologia marina del Centre d’Estudis Avançat de Blanes (CEAB) ha participat a l’acció amb una explicació sobre els impactes d’aquestes prospeccions sobre els ecosistemes marins conforme les al.legacions que aquest mateix centre ha presentat contra aquests projectes.

El Govern encara no ha fet cap pronunciament sobre les prospeccions

Mentre les comunitats de les Illes Balears, Canàries i el País Valencià s’han declarat en contra de les prospeccions marines, la Generalitat de Catalunya encara no ha fet cap pronunciament sobre el tema. Per a les entitats de la Plataforma Aturem les Prospeccions, aquesta és una de les raons perquè la mobilització en contra de les prospeccions encara no ha agafat la mateixa força com, per exemple, la lluita contra el fracking.

El govern s’excusa que no té competències i el mar és un medi que queda allunyat de la societat en tots els sentits. L’organització dels actes d’avui conjuntament amb el col·lectiu esportiu dels nedadors de la Travessia Catalunya Nedant representa, per tant, un important pas per a reforçar la mobilització i conscienciar a la ciutadania.


Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid