Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
#82ANYSNORMES
Dues mil persones es manifesten a Castelló pel dret a viure en català

La marxa pels carrers de la capital de la Plana Alta tanca els actes de commemoració dels 82 anys de les Normes de Castelló

14/12/2014 Llengua

Ahir, Castelló de la Plana va viure tota una sèrie d'actes per commemorar els 82 anys de la signatura de les Normes de 1932, o Normes de Castelló. Uns actes que començaven al matí amb una excursió per la via verda de Benicàssim-Orpesa i el paratge de la Renegà, organitzada pel grup de muntanya Viarany. Els actes estaven promoguts per la plataforma Castelló per la Llengua.

A partir de les 11h del matí i a la cèntrica plaça de Santa Clara, més d'una quarantena d'entitats s'han aplegat en una fira per a compartir experiències i lluites, mentre se succeïen tallers infantils i de cultura popular, amb la Conlloga, Botafocs i l'Esplai Pentecosta entre altres, contacontes a càrrec de Rosabel Canós i l'actuació del grup Trobadorets. La fira ha finalitzat amb un dinar de germanor i l'actuació de la rondalla Primer de Maig que ha aplegat més de cent comensals, que prenien forces per a acudir a les 18h de la vesprada a la plaça de la Independència. Des de la Farola mateix ha arrancat l'acte central de les jornades, una multitudinària manifestació amb un lema, Volem viure en valencià, tan simple com difícil de fer realitat amb una Generalitat que hi juga a la contra.

Dues mil persones van recórrer el centre de Castelló de manera festiva alhora que reivindicativa. La manifestació es va aturar a la casa Matutano -lloc on es van signar les Normes el 1932- on la Conlloga-Muixeranga de Castelló vs fer quatre pilars, simbolitzant les quatre barres, i Pep Martí ha cantat una albada en homenatge a la fita històrica i a la unitat de la llengua. La manifestació va finalitzar a la plaça de les Aules, on Suso Monforte i Pau Sancho, membres de l'AMPA del col·legi Herrero, van llegir el manifest.

Reunió plenària d'Enllaçats per la Llengua

Les entitats d'Enllaçats per la Llengua (ExLL), coincidint amb la commemoració dels 82 anys de les Normes de Castelló, es van reunir a migdia a la seu de l'STEPV per valorar la feina feta el 2014 i coordinar-se en la defensa i l'impuls de la llengua en el nou exercici. ExLL també va participar a la manifestació de la vesprada amb pancarta pròpia.

Ferran Suay parla sobre drets lingüístics

Dijous passat, Ferran Suay, doctor en Psicologia per la Universitat de València on exerceix com a professor de Psicobiologia, va pronunciar a Castelló de la Plana la conferència “Exercir els drets lingüístics”. Suay va dir  entre altres coses que "quan maltractem una llengua estem maltractant els seus parlants”

Les Normes de Castelló

Maria Nebot, coordinadora de Castelló per la Llengua, manifestava en una entrevista a Llibertat.cat que "amb el nom de «Normes de Castelló» o «Normes del 32» es coneix l'acord que signaven, a Castelló de la Plana l'any 1932, representants del món de la cultura i del valencianisme polític i institucions culturals de tot el País Valencià, a proposta de la Societat Castellonenca de Cultura.

Un acord que certificava l'adopció amb lleus matisos de la reforma ortogràfica empresa al Principat per l'Institut d'Estudis Catalans, amb Pompeu Fabra al capdavant, i que s'havia materialitzat en les Normes ortogràfiques de 1913, i la Gramàtica catalana, del 1918. Són, per tant, una aposta per la normativització de la llengua i la vertebració del país. En definitiva, són un símbol en la reivindicació de la unitat de la llengua".


Valora
Vídeos
Manifestació "Volem viure en valencià". 13 de desembre del 2014. #82anysNormes
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid