Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Procés independentista
«Es podria organitzar perfectament una consulta al marge de la llei»

L'historiador Albert Botran descarta que s'hagin de convocar eleccions plebiscitàries i aposta per celebrar un referèndum i assumir que "en un moment o altre s'ha de trencar la llei"

05/09/2013 Política

Si l'estat espanyol prohibeix un referèndum per l'autodeterminació l'any 2014 s'han de convocar eleccions plebiscitàries al 2016. Aquest és el pla del president de la Generalitat, Artur Mas, tal com ha avançat aquest dijous.

Però si l'Estat posa traves al procés independentista cal anar-lo dilatant? L'historiador Albert Botran pensa que tard o d'hora caldrà enfrontar-se amb l'Estat perquè "construir la independència implica que en algun moment trenques la legalitat", tal com va exposar ahir en una xerrada que es va celebrar a Girona en el marc dels actes de la Diada.

L'Estat no permetrà ni un referèndum ni una declaració unilateral, afirma, de manera que sigui quina sigui la via que vulgui emprendre el govern català "cal assumir que en un moment o altre s'ha de trencar la llei", ja que tota ruptura s'aconsegueix esquinçant l'statu quo.

Botran, que és regidor de Molins de Rei per la CUP, no descarta que la Declaració Unilateral d'Independència (DUI) pugui ser una opció si no es pot convocar un referèndum, però deixa clar que "en algun moment o altre trenques la legalitat".

Fer ulls clucs i parlar d'eleccions plebiscitàries és marejar la perdiu: "Si es van presentar a les eleccions dient que farien una consulta ara la gent els ha de tornar a votar? Això fa mal al procés, i el que no poden fer és trencar el seu compromís i pretendre que tornem a confiar en ells", reflexiona.

Segons Botran, si no s'atreveixen a fer una consulta al marge de la llei no s'atreviran a fer una declaració unilateral que també seria il·legal. Per tot plegat, Botran creu que la millor via és convocar una consulta l'any que ve perquè la independència, sosté, només s'aconseguirà mitjançant una "confrontació amb el poder existent", ja que en cap cas serà "una transacció amistosa".

Es van fer centenars de consultes, se'n podria fer una més

"Si volem fer una consulta no necessitem el permís del rei d'Espanya o de Rajoy. Se'n van fer un fotimer amb una sabata i una espardenya i se'n podria fer una més amb el reconeixement tàcit o explícit del govern de Catalunya", argumenta el militant independentista, que assegura sense embuts que "es podria organitzar perfectament una consulta al marge de la llei".

Però, i després? Segons Botran, caldrà "un grau d'organització alt per fer valer el resultat" del plebiscit, ja que l'Estat podria continuar com si res fent veure que no s'ha fet cap votació. Tot i així, "cada dia tindrà més difícil la negació de l'evidència, però podria ser que tampoc es volgués asseure a negociar", assenyala.

Mobilització per prevenir els previsibles instruments repressors de l'Estat

D'obstacles n'hi poden haver i molts, i per això considera que el poble català ha de preveure "mecanismes de desobediència i de desgast dels interessos econòmics de l'estat espanyol per pressionar-lo per tal que es produeixi la ruptura". Mecanismes com serien el de la insubmissió fiscal, per exemple.

D'altra banda, Botran avisa que l'Estat podria desplegar fortes armes de repressió, com ara ressuscitant la llei que permetia empresonar qui convoqués un referèndum sense permís. "Ho hem de tenir en compte i hem de preveure les nostres eines de resistència, desgast i contrapoder per organitzar-nos al marge d'aquest estat que ens nega el dret d'existir com a poble", manifesta.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2021 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid