Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Homenatge
Concentració a Figueres en memòria de les víctimes dels atacs aeris

Aquest dijous 18 de juliol a les 20'30h davant el refugi antiaeri de la plaça del Gra

15/07/2013 Història

El proper dijous, la CUP organitza una concentració antifeixista davant el refugi antiaeri de la plaça del Gra a Figures sota el lema "Recuperem la història, recuperem la llibertat".

Coincidint amb l'alçament franquista i enguany també és el 75è aniversari de l’inici dels bombardeigs de l’exèrcit feixista sobre Catalunya durant la Guerra Civil, amb l'ajuda de l’aviació italiana i la legió Còndor. Entre els anys 1938 i 1939 el feixisme i el nazisme descarregà tota la seva crueltat sobre Figueres i els seus ciutadans.  En el cas de Figueres, punt estratègic de la retirada republicana on es van ajuntar desenes de milers de refugiats, l’atac va ser més ferotge i mortífer, ja que les bombes van caure fins a 18 vegades sobre la població. Hi van perdre la vida oficialment prop de tres-centes persones i es va destruir un 26% dels edificis de la ciutat, tot indica però, que les víctimes mortals podrien haver estat moltes més.

L'objectiu de la formació independentista és recordar les víctimes de la guerra i el feixisme, així com també vol instar les institucions que accelerin les obres de remodelació del refugi antiaeri situat a la plaça del Gra per poder-lo reobrir com a espai de memòria i pau, amb l’objectiu que les noves generacions de figuerencs i empordanesos, així com els nombrosos visitants de la ciutat, siguin coneixedors dels cruents episodis històrics que l’han dut a ser considerada la Guernica catalana. En aquest sentit, també es demana que aquest indret formi part d'un circuit de memòria històrica de la ciutat molt més ampli que reculli espais com el camp de concentració de la carbonera o el castell de Sant Ferran.

Així mateix, la candidatura considera que l'obertura i aprofitament d'aquest espai i d'altres que puguin existir a la ciutat amb relació a la guerra civil ha de sorgir a partir del treball d'una comissió d'experts (historiadors, educadors per la pau i museòlegs) escollits a partir del consens de les entitats de la ciutat i del territori que tenen quelcom a dir en aquest tema, i consideren que s'han d'evitar les formes de “clientelisme” que segons la seva opinió van existir en l'aniversari de les corts republicanes i de l'exili del 1939.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid