Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
La Constitució Provisional de la República Catalana, l’Havana,1928
26/02/2013 Agustí Barrera

L’amic Juli Cuéllar ha publicat a www.Llibertat.cat i a L’Accent, número 241 (gener-febrer), l’article Per una constitució del poble. Recomano encaridament la lectura de l’article, com a exemple de capacitat analítica de l'autor i model de pedagogia política, cosa que sempre és d’agrair.

Vull destacar-ne l’atenció que l’autor dedica a la possible pregunta-trampa que es pugui fer el dia de la consulta, que no referèndum, segons el lèxic oficial, que utilitza el President Artur Mas. És preocupant que encara no s'hagi fixat una data per a la celebració del referèndum, veiem el projecte, immers en un escenari força incert i imprecís. És simptomàtic que a la declaració de sobirania, es parli només de l’àmbit del Principat de Catalunya, i no de la totalitat del territori nacional. El terme de “tensió democràtica” que fa servir l’autor ens ha semblat especialment suggeridor, junt amb el concepte “d’independència real” de la dictadura del capital i les multinacionals.

Al final de l’article J.Cuéllar escriu sobre la necessitat d’impulsar un procés constituent per fixar les bases d’una “constitució del poble”. L’autor de l’article coneix com a historiador el text de la Constitució Provisional de la República Catalana. Vam contribuir plegats l’any 2003 junt amb un grup d’amics, a donar a conèixer el document en el 75è aniversari de la seva redacció, a distints pobles, ciutats i institucions del Principat.

Deu anys després d’aquells actes de recordança, ens sembla escaient rememorar la importància d'aquella Constitució, i el context històric en el qual fou redactada i aprovada. Perquè aquella Constitució serà el referent de la que caldrà redactar per avançar en el procés cap a la independència.

El 16 d'agost desembarcaren a l'Havana, procedents de Xile, Francesc Macià i el seu col·laborador Ventura i Gassol. Des de primers de gener, havien visitat tots els nuclis i entitats catalanes de Llatinoamèrica. L'objectiu dels visitants era la celebració de l'Assemblea Constituent del Separatisme Català els dies 30 de setembre i 1, 2 d'octubre, al Centre Català de l'Havana. A l'Assemblea es presentà una ponència redactada per Josep Conangla i Fontanilles, sobre la Constitució Provisional de la República Catalana. El text era una proposta sobre el règim polític i l'organització de la futura Catalunya independent. Consta de 36 títols dividits en 302 articles. L'article primer sobre el règim polític diu: Art.- I El poble de Catalunya, en exercici del dret immanent que li correspon de donar-se per voluntat pròpia i sense ingerències estranyes la seva organització política, es constitueix en estat independent i sobirà, i adopta com a forma de govern la República democràtica representativa.

És curiós constatar com en el món polític oficial, no s'ha parlat d'un document tan important com el de la Constitució Provisional de la República Catalana, potser era massa incòmode per als seus plantejaments regionalistes, del sí, però no, de fer la puta i la Ramoneta, potser més del primer que del segon, que ens han fet perdre un temps valuós, un període de 30 anys malversat.

Alhora que homenatjar aquells patriotes que foren precursors en les nostres necessitats com a poble, volem recollir el seu relleu històric i posar fil a l'agulla en la construcció de la República confederal catalana.


Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2021 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid