Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Medi ambient
Cadena humana en contra de la importació de fems per cremar a Mallorca

L'acció simbolitzarà els cordons sanitaris que els Mallorquins feien per evitar l'arribada de vaixells que poguessin portar la pesta a l'illa

25/01/2013 Territori

El Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB) i diverses organitzacions ecologistes i polítiques han convocat per demà a Palma una concentració contra la importació d'escombraries per cremar en la planta de Son Reus. Sota el lema "No volem ser el "femer d´Europa, s'ha fet una crida a tots els ciutadans perquè se sumin a la cadena humana que es formarà davant la Catedral, en els molls comercials de l'inici del passeig Marítim. L'acte, similar al que es va celebrar contra l'hotel de sa Ràpita l'any passetcomençarà a les 11.00 hores.

L'acció simbolitzarà els cordons sanitaris que els Mallorquins feien per evitar l'arribada de vaixells que poguessin portar la pesta a l'illa. Ara el mal continua venint per la mar, i ho volem evitar creant una gran cadena humana al moll comercial de Palma per evitar-ho.

Les entitats convocants ja van manifestar el seu "rebuig total i indignació", després de l'arribada dels primers residus de fora per incinerar a Mallorca, davant l'actuació del Consell de Mallorca i de l'empresa concessionària de gestió de residus Tirme, als quals va acusar acusat d'utilitzar la televisió pública "per difondre mentides i intentar enganyar a la ciutadania" amb una operació "que posa en risc la salut pública."

Posar en risc la salut pública

També s'ha remarcat que existeixen estudis que evidencien la relació entre la mortalitat per càncer i la proximitat de les incineradores, per la qual cosa ha lamentat que el Consell insular "estigui posant en risc la salut pública", per afavorir l'interès privat de l'empresa Tirme.

En opinió del GOB, aquesta operació s'està realitzant amb "obscurantisme i irresponsabilitat" i fent "cas omís" als advertiments realitzats des de l'opinió pública, per la qual cosa ha anunciat que l'entitat ecologista durà a terme accions, en les properes setmanes, per evidenciar l'oposició social, "que és molta", davant est "desbarati de projecte". L'entitat va exigir la dimissió de la consellera de Medi Ambient, Catalina Soler.

Sis camions van transportar 140 tones de residus per incinerar

El passat 11 de gener va arribar la primera càrrega arribà a primera hora al port de Palma en un ferri regular. Eren sis camions procedents d'una planta de Sabadell (Vallès Occidental). Transportaven 140 tones del que tècnicament s'anomena Combustible Sòlid Recuperat (CRS), residus formats bàsicament per plàstics, paper, cartró, fusta i teixits, que s'han separat de l'orgànica i que han passat per un tractament previ de triturat i assecatge, tal com informa Diari de Balears

En contra del que s'havia dit inicialment, els residus no arribaren en bales, sinó que foren carregats directament al remolc dels camions. Entre les vuit i les nou del matí, els sis camions arribats del Principat descarregaren a la incineradora de Son Reus els residus perquè fossin incinerats. Segons testimonis presencials, els residus feien pudor.

Tirme apuntà que la primera remesa arribada ahir s'emmarca dins un període de proves, que suposarà el tractament de mil tones de residus durant aquest mes, amb l'objectiu de verificar els resultats satisfactoris dels controls de qualitat realitzats pels seus tècnics en origen. Si es confirmen els resultats dels controls, des d'aquesta planta de Sabadell arribaran un total de 40.000 tones de residus. La previsió inicial és que l'operació es realitzi en remeses d'un màxim de 140 tones, transportades en quatre o sis camions, en dates per determinar, però sempre fora del període estival, perquè la incineradora ja funciona a ple rendiment. Les 60.000 tones restants fins a arribar a les 100.000 que es preveuen tractar a l'any vindran d'altres llocs, segurament de l'estranger, amb qui s'està negociant.

Segons l'empresa concessionària, l'operació preveu una producció d'energia elèctrica equivalent al consum de 6.870 llars, sense haver de cremar unes 12.000 tones equivalents de petroli i permetent un estalvi de més de cinc milions d'euros per al sistema energètic. També evitarà l'emissió de 44.300 tones de CO2 i la reducció d'emissions contaminants. Tot el benefici de l'operació, estimat en 1,7 milions d'euros, es repercutirà sobre la tarifa de tractament de residus que paguen els ciutadans mallorquins.


Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2021 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid