Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Internacional
L'Estat posa condicions a la llibertat d'un pres basc malalt de càncer

Iosu Uribetxeberria porta 15 anys a la presó, 7 dels quals malalt

17/08/2012 Internacional

El govern espanyol ha concedit finalment el tercer grau a Iosu Uribetxeberria, pres d'ETA de 56 anys que en porta 15 a la presó. Col·lectius a favor dels drets humans i dels drets dels presos, com Herrira o Etxerat, reclamen la seva llibertat des de fa anys per la greu malaltia que pateix.

Uribetxeberria va ser operat d'un tumor al ronyó l'any 2005, però no va ser excarcerat tot i la gravetat de la malaltia i el seguiment que requereix i que les presons no poden oferir. 7 anys entre reixes "per deixadesa o desídia", segons denuncien els seus defensors, durant els quals la seva salut només ha fet que empitjorar fins al punt que la seva malaltia ja és irreversible.

El Ministeri de l'Interior ha accedit ara a concedir-li el tercer grau després que un informe mèdic hagi conclòs que el pres pateix una malaltia "irreversible i incurable" tot apuntant que la meitat dels pacients que es troben en aquesta situació moren "abans dels nou mesos", mentre que la probabilitat de sobreviure més enllà de l'any és del 10%. Un fet que ha portat  la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries a fer el pas perquè és "indubtable" que la gravetat de la malaltia "mitiga extraordinàriament la perillositat del reclús i anul·la pràcticament el risc de reincidència".

Tot amb tot, el tercer grau no suposa la llibertat plena del pres, tot i patir una malaltia incurable. Ara podrà demanar la llibertat condicional que en el seu cas, en tractar-se d'un pres d'ETA, té més condicions del normal:

1. Mantenir-se lluny de les víctimes o dels familiars directes.

2. Prohibició de participar de forma activa o passiva en manifestacions públiques d'enaltiment o legitimació de la violència, especialment d'ETA, i/o fer declaracions públiques d'aquesta naturalesa, així com les que comportin menyspreu o desconsideració cap a les víctimes d'ETA.

3. Prohibició d'absentar-se, sense prèvia autorització de l'Administració Penitenciària, de la seva localitat de residència.

Centenars de presos en vaga de fam

Uribetxebarria, condemnat pel segrest del funcionari de presons José Antonio Ortega Lara, està ingressat a l'Hospital Donostia de Sant Sebastià, on porta 10 dies en vaga de fam. Una protesta que segons la plataforma de l'esquerra abertzale Herrira porten a terme 250 presos per demanar l'alliberament dels 14 interns que pateixen malalties greus.

Entre ells hi ha l'exdirigent de Batasuna Arnaldo Otegi, que diumenge passat va anunciar que també se sumava a la protesta. Dissabte passat, milers de persones es van manifestar pels carrers de Sant Sebastià per demanar la llibertat dels presos malalts i perquè es posi punt i final a la política de dispersió de presos de l'organització armada.

Herrira creu que la decisió del govern espanyol de mantenir empresonats els interns amb malalties greus i incurables "està matant" Uribetxebarria, i critica que d'aquesta manera l'executiu intenti "posar obstacles a una situació de pau i solucions". 

De la seva banda, el col·lectiu de presos bascos Etxerat quantifica en prop de 420 els presos i preses basques que es troben en lluita per denunciar la situació que pateix Uribetxebarria i demanar-ne la llibertat.

Segons afirma, la gran majoria d'ells està fent vagues de fam indefinides, tot i que també n'hi ha que realitzen tancaments en cel·les, rebutgen el menjar de la presó, fan concentracions, envien cartes al Ministeri de l'Interior, fan dejunis rotatoris, etc.

Repressió contra els solidaris amb Uribetxeberra

Vuit persones han estat detingudes aquest divendres en una protesta per demanar la llibertat d'Uribetxeberria. Els solidaris s'han encadenat a la seu del PP de Sant Sebastià. La policia basca els ha detingut acusats de desordres públics.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid