Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Racisme per decret llei
19/02/2012 Hemeroteca
En només unes setmanes han coincidit fets envoltats d'una certa aurèola mediàtica, però antagònics pel que fa a models d'entendre i de construir la societat. Mentre l'exjugador del Barça Lilian Thuram presentava aaquests dies a Barcelona la seva fundació contra el racisme, dedicada a fomentar el diàleg intercultural i l'apropament de comunitats a Europa, a Vic el grup municipal de CiU donava suport a una moció de la Plataforma per Catalunya per suprimir el registre municipal d’unions de fet amb l'objectiu d'evitar l'arrelament de la població immigrada d'origen extracomunitari.

En aquest ambient, i reblant el clau, Claude Guéant, ministre d'Interior de l'Estat francès, d'on és Thuram, assegurava en seu parlamentària que "algunes civilitzacions són superiors a altres". Guéant, el mateix ministre que va ordenar les expulsions en massa dels gitanos l'estiu passat, no diferia gaire del comentari que a principis de gener havia fet el president d’Unió de Joves al Berguedà, Jordi Carreras, que en un dels seus twitts bramava contra els immigrants àrabs i les víctimes estrangeres de violència de gènere, entre altres col·lectius. Un missatge en la línia del seu president de partit, Josep Antoni Duran i Lleida, pel qual els joves escolars de famílies migrades pertorben la convivència i fan disminuir el nivell acadèmic a les aules catalanes.

El racisme, que les darreres dècades quedava reservat a les organitzacions inspirades en les tesis supremacistes del Tercer Reich, l'assumeix avui la dreta de suposada tradició democràtica. Ja no és exclusiu dels nostàlgics feixistes que insisteixen en la doctrina més biologista. Atiant la crisi i la por a la inseguretat, les formacions conservadores han acabat normalitzant un discurs xenòfob que, més enllà de les seves expressions violentes per la xarxa o a peu de carrer, es plasma en una corrua de decrets llei.

Vic i França són dos testimonis d'aquesta involució que s'estén pel Vell continent a velocitat de vertígen, mitjançant expulsions i una legislació cada cop més restrictiva. Només una societat civil compromesa en la defensa dels drets humans i a la igualtat social pot fer d'antídot contra aquesta deriva reaccionària, que es passeja en trajo i corbata pels consistoris sota sigles tan aparentment inofensives com les de CiU o les del Partit Popular. El racisme ja no és un fantasma que recorre Europa. Està als hemicicles i té noms i cognoms. Combatre'l és una exigència ètica i un deure democràtic.
Valora
Rànquings
  1. Fem pinya -tothom, tothom i tothom- amb l'ANC !!
  2. Ha mort l'Encarna Jordan, veterana independentista
  3. Comunicat de la CACG en relació a la manifestació d'ahir a Lloret de Mar
  4. Esther Lucea: "...experimentem una mena de sensació profètica malastruga, com si els nostres germans del nord exercissin de viatgers del temps per advertir-nos de quin pot ser el futur de la llengua catalana"
  5. La CACG es manifesta a Lloret contra la presència dels Borbons i l'entrega dels premis Princesa de Girona
  6. Escola de Formació Toni Villaescusa (1984-2024)
  7. 7 diputats de formacions independentistes de Còrcega, Polinèsia, Bretanya, Nova Caledònia i Euskal Herria al Parlament francès
  8. “Sense independència Catalunya no té projecte de futur possible”
  9. La CACG crida a participar a la manifestació del dia 10 a Lloret de Mar des de l'indret on es reuniran els Borbons
  10. Edicions del 1979 anuncia "Diccionari del fet i la qüestió nacionals" de Ferran Lopescu
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid