Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Santa Coloma de Gramenet
Una sentència deixa sense efecte totes les sancions imposades per l'Ajuntament a Gent de Gramenet

Després de més de 4 anys, Gent de Gramenet ha guanyat el judici a l'Ajuntament per les multes interposades després de les eleccions municipals de 2007 per valor de 4.000€ (7.000€ si li sumem els interessos).

09/01/2012 Drets i Llibertats
Gent de Gramenet ha rebut amb enorme satisfacció la sentència del Jutjat Contenciós-Administratiu número 8 de Barcelona que estima un recurs contenciós-administratiu  que impugnava una Resolució dictada el 10 de març de 2008 per la Segona Tinent d’Alcalde executiva de l’Àrea de Serveis Territorials de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet Carmen Moraira Reina i declara que l’acte no és conforme a dret i l’anul·la totalment, deixant sense efecte totes les sancions imposades.

Per entendre aquesta Sentència cal contextualitzar els fets en el marc social i temporal:

Va ser l’11 i el 19 de desembre de l’any 2007 quan la Segona Tinent d’Alcalde executiva de l’Àrea de Serveis Territorials va dictar fins a 23 Resolucions per les què imposava 23 sancions contra Gent de Gramenet per entendre que havia incomplert les Ordenances Municipals de Neteja. L’ import total de les sancions sumava més de 4.000,00 euros. Actualment, afegint interessos i costes l’import aproximat és de 7.000,00 euros. El gruix d’aquestes sancions resulten de denúncies efectuades durant la campanya de les eleccions locals de l’any 2007, les primeres eleccions locals a les que es presentava aquesta opció política que comptava amb molt pocs recursos econòmics però que estava denunciant i qüestionant amb molta força l’activitat política del govern municipal que, llavors, comptava amb majoria absoluta al consistori. Gent de Gramenet va sostenir, des del principi, que aquestes sancions s’havien aplicat amb criteris polítics contra un grup polític que molestava, atenent al volum de sancions imposades, a la quantitat econòmica i a la manera totalment arbitrària en la que s’havia realitzat la instrucció d’uns expedients sancionadors que mancaven de motivació i raonaments.


El 17 de gener de 2008 es va interposar un recurs de reposició contra les 23 Resolucions de dates 11 i 19 de desembre de 2007, i el dia 10 de març de 2008 la mateixa Tinent d’Alcalde executiva de l’Àrea de Serveis Territorials de l’Ajuntament va dictar una Resolució per la que deixava sense efecte dos de les 23 sancions i mantenia la resta de les sancions.

Contra aquesta Resolució aquesta formació va presentar recurs contenciós-administratiu per entendre que era nul·la de ple dret. Cal a dir que malgrat haver recorregut aquesta decisió Gent de Gramenet ha vist durant molts anys el seu petit compte bancari embargat, doncs, mai es va suspendre l’execució de l’acte impugnat que ha resultat nul de ple dret.

Gent de Gramanet

"Ara, quasi bé després de quatre anys, el Jutjat Contenciós-Administratiu número 8 de Barcelona ha dictat Sentència en la què ens dona la raó, declarant no ser conforme a dret i anul·lant totalment l’acte administratiu impugnat, deixant sense efecte totes les sancions imposades.

I la raó per la que el Jutjat declara la nul·litat de ple dret de l’acte impugnat és el motiu del títol d’aquest article. Resulta que la instrucció de tot expedient sancionador està reservada per llei als funcionaris públics, com a manifestació de l’exercici d’una potestat sancionadora rodejada de les màximes garanties. En el present cas, i ens consta que no és l’únic,  Mª. Carmen Moraira, Segona Tinent d’Alcalde, va nomenar com a instructor de tots els expedients sancionadors al Sr. Rafael Vela Giménez, que mai ha tingut la condició de funcionari públic, cosa que afecta directament als fonaments de l’aptitud per l’exercici d’aquestes funcions administratives i vulnera els principis que garanteixen el legítim exercici de la potestat sancionadora per part de l’Administració, viciant la tramitació del procediment sancionador. Precisament, aquest instructor, que mai ha tingut la condició de funcionari, va ser nomenat per l’anterior Alcalde, Bartomeu Muñoz,  com a Director Adjunt de Serveis Urbans, Via Pública i Disciplina (càrrec de confiança) amb una retribució bruta anual de 63.973,95 euros. I seguia instruccions directes de l’anterior Alcalde, del Quart Tinent d’Alcalde i responsable d’Urbanisme i Espai Públic, Sr. Dobarco,  i de laSra. Moraira. Tenim coneixement de que exercint aquest càrrec va instruir expedients sancionadors relacionats amb paradistes del Mercat del Fondo.


És molt greu i terriblement barroer que la Segona Tinent d’Alcalde dels Serveis Territorials i el Sr. Diego Castejón, Director dels Serveis jurídics (avui, Director de Recursos Humans) no s’adonessin ni observessin que estaven nomenant com a instructor d’expedients sancionadors a una persona no apte per realitzar aquesta tasca, que es troba reservada per llei als funcionaris públics, i que firmessin les Resolucions sancionadores corresponents. I ens preguntem quin és el número d’expedients sancionadors que ha pogut arribar a instruir aquesta persona i que, per tant, es troben viciats. Alhora que també ens preguntem si actualment es segueixen nomenant com instructors d’expedients sancionadors a persones que no tenen la condició de funcionari.

Demanarà disculpes el govern municipal a totes aquelles persones afectades per sancions a les que hagi instruït una persona no apte per fer-ho?

Revisarà d’ofici l’Ajuntament, com es preveu a la Llei, la nul·litat de ple dret dels actes administratius afectats per aquesta causa de nul·litat?

Haurà pres o prendrà mesures el govern vers les persones responsables de què es nomenés un instructor inapte en molts expedients sancionadors?

Gent de Gramenet vol fer públiques aquestes irregularitats, actuant d’acord amb el compromís polític adquirit amb la ciutadania de controlar i fiscalitzar l’actuació administrativa del govern municipal.
 
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid