Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Amèrica Llatina
53è aniversari de la revolució cubana

"Tenim sobrades raons per sentir-nos optimistes pel que hem realitzat"

01/01/2012 Internacional
Cuba celebra aquest 1 de gener el 53è aniversari de la revolució cubana. És per això que els cubans han donat la benvinguda al 2012 amb tota mena d'actes, festes populars, concerts i activitats històriques per celebrar l'efemèride.

La revolució s'inicià amb l'assalt de la Caserna Moncada durant el 26 de juliol de 1953, i finalitzà l'1 de gener de 1959, quan el dictador Fulgencia Batista va haver de fugir del país i les ciutats de de Santa Clara i Santiago de Cuba van ser preses pels rebels, liderat per Fidel Castro. Es va derrocar el govern de Batista i es va establir un nou govern cubà liderat per Fidel Castro a principis del 1959.

Com ja és habitual cada 1 de gener, totes les províncies del país celebren fires al carrer, balls i concerts. Per cap d'any es va celebrar una cerimònia militar oberta al públic a la fortalesa colonial de Sant Carles de la Cabana de l'Havana, i es van disparar 21 salves d'artilleria per saludar els 53 anys de la revolució. "En l'aniversari 53 del triomf de la Revolució cubana, en honor als màrtirs de la Pàtria i al nostre aguerrit poble, i a la victòria", ha exclamat un soldat cubà en el marc de l'acte militar representatiu de les lluites del 1959 emès per Cubavisión.

Aquest dilluns a la ciutat oriental de Santiago de Cuba un grup de nens i joves reeditarà part del recorregut que va realitzar l'anomenada Caravana de la Llibertat encapçalada pel líder Fidel Castro després del triomf revolucionari del 1 gener 1959 contra el dictador Fulgencio Batista.

"Tenim sobrades raons per sentir-nos optimistes"

Amb motiu de l'efemèride, l'òrgan oficial del comitè central del Partit Comunista de Cuba, el diari Granma, ha publicat un editorial que afirma que "tenim sobrades raons per sentir-nos optimistes pel que hem realitzat, encara que sense complaença ni triomfalisme davant el convenciment de ser minuciosos i exigents per encarar les nostres vulnerabilitats i avançar en la transformació del model econòmic".

En aquest sentit, adverteix que "no tenim dret a cometre errors, perquè no es tracta d'una campanya passatgera, sinó d'un procés complex, estratègic i de llarg abast, com ho evidencien les primeres mesures preses en els últims set mesos" i afirma que"tot el que es faci ha d'estar ajustat al concepte de la institucionalitat".

Al seu torn, advoca per "afrontar amb fermesa a les negligències i irresponsabilitats que malmeten l'economia nacional". Així mateix, remarca que aquest any se celebrarà la Primera Conferència Nacional del partit que estarà dedicada a "valorar amb realisme i esperit crític la tasca del Partit, i també a precisar les transformacions requerides per exercir el paper de força dirigent superior de la societat i l'Estat".

"Continuarem fent realitat tot l'acordat, sense pressa, però sense pausa, amb la integritat i gradualitat requerides, sense apressaments ni improvisacions, contribuint a la superació de la vella mentalitat dogmàtica i corregint oportunament els errors que puguem cometre", manifesta, i demana que "no descuidem, ni un instant, la unitat de la majoria dels cubans al voltant del Partit i la Revolució, aquesta unitat que ens ha servit per arribar fins aquí i seguir endavant en la construcció del nostre Socialisme".

Veneçuela i Nicaragua feliciten el poble cubà


El president veneçolà, Hugo Chávez, ha felicitat el govern i el poble de Cuba per l'aniversari del triomf de la seva revolució i ha agraït el suport que aquest país ha donat al seu procés cap al socialisme. Un comunicat oficial del govern veneçolà afirma que "els fills del libertador Simón Bolívar mai agrairem prou a la Cuba revolucionària el seu suport solidari en el combat contra la pobresa i l'exclusió".

Chávez ha celebrat així l'aniversari del triomf de la Revolució Cubana i ha felicitat el president Raúl Castro. "L'entrada triomfal de Fidel a Santiago de Cuba el 1 gener 1959 va segellar l'inici de la gesta universal que ha convertit el poble cubà en un exemple de dignitat per al món, en una font d'inspiració per als pobles oprimits i en una deu inesgotable i incondicional de solidaritat internacional", ha sentenciat.

També el president de Nicaragua, Daniel Ortega Saavedra, ha enviat una carta de felicitació als comandants Fidel Castro i Raúl Castro per celebrar el 53è aniversari de la seva Revolució. "Saludar i felicitar Cuba, Bastió de la Dignitat, la Resistència i les Campanyes victorioses de Nostramérica, és saludar tots i totes en la dimensió transcendent de la Unió, l'Alba, de les Revolucions, que avui desafiem amb èxit, a l'Imperi decadent, i al Sistema Global de Capitalisme Salvatge i depredador", manifesta la carta.

"Nosaltres els revolucionaris no oblidem aquests aires, aquestes melodies, aquests gaudis de Victoria d'aquell 1959, quan triomfa la Revolució a Cuba i el projecte d'ideals, valors i pràctiques socialistes a Cuba i des d'aquí comença a despertar la Flama Revolucionària del segle XX a l'Amèrica Llatina", ha afegit.
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid