Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
La lluita de Palestina per esdevenir el 194è estat de l'ONU

En marxa la campanya de suport perquè Palestina es converteixi en el 194è estat de l'ONU. La decisió la prendran els 15 membres del Consell de Seguretat de l'ONU, que hauran de debatre la decisió de l'Autoritat Palestina (ANP) de presentar una demanda d'adhesió com a estat de ple dret.

El president de l'ANP, Mahmud Abbas, presentarà al secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, la seva petició unilateral de reconeixement de Palestina com a estat independent, cosa que podria desencadena una nova crisi internacional. Ho farà aquest divendres 23 de setembre.

19/09/2011 12:56 Internacional
Els 15 membres del Consell de Seguretat hauran de pronunciar-se i decidir si donen el vistiplau a la petició d'Abbas. Això requereix que hi hagi una majoria favorable de nou membres i cap veto dels cinc permanents (Estats Units, Regne Unit, França, Rússia i Xina), cosa que sembla impossible després que Washington hagi assegurat que bloquejarà aquesta petició per no considerar-la la millor via per reconèixer l'estat palestí. I és que l'administració nord-americana treballa des de fa mesos per evitar la votació i no haver de recórrer al seu poder de veto al Consell de Seguretat per bloquejar l'adhesió d'un estat palestí.

De la seva banda, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha subratllat que "la pau no es pot assolir mitjançant mesures unilaterals a l'ONU", mentre que Hamàs va anunciar que donarà suport a la declaració d'un estat palestí independent, sempre que no reconegui a Israel ni cedeixi "una sola polsada" del territori palestí històric. El primer ministre de Hamàs, Ismaïl Hania, va reiterar que la posició de Hamàs és la de no donar suport a la petició d'Abbàs, però que sí que ho faria en el cas que es fes segons els plantejaments del moviment. La petició palestina contempla les fronteres de 1967 i reconeix l'existència d'Israel, cosa que per Hamàs suposa una violació dels drets legítims palestins a tota la terra que estava sota mandat britànic abans del 1948. I és que Abbas vol veure un estat palestí amb les fronteres del 1967, que comprenen Cisjordània, Jerusalem Est i la Franja de Gaza ja que segons ell això permetria els palestins tornar a les negociacions amb Israel.

Campanya als Països Catalans 

estatpalestiAl nostre país també s'ha fet sentir la campanya de suport al reconeixement de l'estat palestí. Així, la Coordinadora Obrera Sindical (COS) ha enviat una carta al secretari general de l'ONU, Ban Ki-Moon, per mostrar el seu suport a la campanya internacional al reconeixement d'un estat palestí independent i sobirà amb les fronteres del 1967 i amb Jerusalem Oriental com a capital.

"Ja és hora que es prenguin mesures importants per posar fi a l'ocupació israeliana i la barbàrie de l'exèrcit israelià", proclama la COS, que assenyala que el poble palestí pateix a causa de l'ocupació israeliana, l'ocupació dels territoris després de la guerra dels sis dies de 1967, el mur de separació construït per Israel, els atacs organitzats en contra de Cisjordània i la Franja de Gaza.

En aquest sentit, fa una crida als governs perquè donin suport al reconeixement de l'estat palestí com a estat membre de l'ONU i demana la fi dels assentaments i la retirada de tots els colons que s'han establert més enllà de les fronteres de 1967, la demolició del mur de separació a Jerusalem, la concessió a tots els refugiats palestins del dret a tornar a les seves llars, sobre la base de les decisions pertinents de les Nacions Unides, l'eliminació de tota exclusió contra els palestins a Cisjordània i la Franja de Gaza, l'alliberament immediat dels presoners palestins i d'altres presoners polítics mantinguts a les presons israelianes i la retirada de l'exèrcit israelià de tots els territoris ocupats l'any 1967, incloent-hi els alts del Golan i la zona de Shebaa del sud del Líban.

Per saber-ne més:

El reconeixement internacional de l'estat palestí - Sàpiens

Israel-Palestina. Atrapats en el conflicte etern  - Sàpiens

"Més enllà del mur. Cançons contra l'Apartheid II" 

Palestina: 6 postals contra l'apartheid (I) 

Palestina: amb tu, cap mur 

Unes 300 persones denuncien a Perpinyà el bloqueig de Gaza i la repressió de l'exèrcit israelià 

Més de tres mil persones es manifesten a Barcelona contra el govern israelià 

Els cooperants de la Flota per la Llibertat es querellen contra Israel 

L'EI condemna l'atac d'Israel

Dia de la terra Palestina, concentració a València 

 

Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2020 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid