Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Arrenca la 43a Universitat Catalana d'Estiu

La XLIII Universitat Catalana d'Estiu (UCE) [Twitter, Facebook] ha donat avui el tret de sortida a vuit dies d'activitats, entre el 16 i el 24 d'agost al seu emplaçament habitual, el Liceu Charles Renouvier de Prada (Conflent).

Un any més, Prada es converteix en l'epicentre de la vida política, cultural i científica del país. El president de l'equip rector, Jordi Sales defineix l'edició d'enguany, que porta per lema "Vida, poble i llengua", com "un moment de diàleg entre els universitaris i els ciutadans sobre els problemes que es generen a les societats avançades i sobre l'ús de la llengua per tal de fer allò que tota societat avançada".

16/08/2011 16:38 Política
És per això que la UCE d'enguany es proposa, segons Sales, "repassar la seva memòria, encarar els problemes presents i utilitzar els estudis especialitzats en benefici de la vida social, política, cultural i econòmica d'aquesta societat".

Una edició, però, que també s'ha vist afectada per l'austeritat, passant dels 591.000 euros l'any 2008, els 463.000 el 2010, i els 440.000 enguany, a causa de les retallades i la retirada de la subvenció del govern balear. Una reducció que ha afectat especialment el nombre de beques atorgades i per tant les facilitats per assistir-hi. L'edició completa costa 440 euros.

A l'UCE no hi faltarà el desplegament institucional. Pel campus hi passaran els expresidents Jordi Pujol i Pasqual Maragall, que, en actes diferents, visitaran Prada. També han confirmat la seva participació en actes de la Universitat, els consellers d'Ensenyament, Irene Rigau; Salut, Boi Ruíz, i Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell. Un dels temes que es debatran és "Crisi democràtica i representació territorial".

Així mateix, es comptarà amb representants de Bildu, Compromís pel País Valencià i Flandes amb la presència de Martin Garitano, diputat general de les Juntes de Guipúscoa; de Mireia Mollà, diputada a les Corts Valencianes, i de Jan Jambon, portaveu de Nova Aliança Flamenca, N-VA, a la Cambra de Representants de Bèlgica.

Altres actors de la ciència, la cultura i l'esport també seran a Prada. Entre altres, Salvador Giner, Vicenç Villatoro, Joan Rotger, l'abat Josep M. Soler, Muriel Casals, Salvador Servià i Jordi Casals. A més es retrà homenatge al cuiner Santi Santamaria i al lingüista Lluís Marquet, es commemoraran els aniversaris de Joan Maragall i Josep Maria de Sagarra i es lliurarà el premi Canigó a Jordi Pujol i a Òmnium Cultural.

 

El paper dels mitjans de comunicació en català també serà tractat en aquesta edició de la UCE. Serà dia 20 en una taula rodona titulada "Diaris en català: cap a la normalitat del quiosc", a càrrec del redactor en cap de La Vanguardia, Magí Camps; el director de dBalears, Miquel Serra; el director ajunt d'El Periódico, Albert Sàez; i Carles Capdevila, director d'Ara.

Quant a la resta del programa general, el professor Joan Alegret parlarà sobre dues de les commemoracions literàries de l'any: Josep Maria de Sagarra i Joan Maragall. Per part seva, el també professor Gabriel Bibiloni farà una introducció al món de la neologia. Com cada any, Sa Nostra pendrà part de la Universitat Catalana amb el cicle sobre cinema i Nicolau Dols i Salas, Xavier Margais, Elisabet Abeyà i Lluís Batlle parlaran de les llengües artificials.

A més a més, els amics i amigues de la UCE homenatjeran al doctor Lluís Marquet i Ferigle, mort enguany i que havia estat professor de la UCE.

Per saber-ne més:

Bildu present a la 43a edició de la UCE a Prada de Conflent 

Lluís Marquet i Ferigle ( 1938-2011). In memoriam 

Emotiu homenatge a Gertrudis Galí i Manuel Viusà a l'UCE 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2021 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid