Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Jornada de banyades reivindicatives per l'aigua

Aquest diumenge s'han celebrat banyades reivindicatives en diversos indrets del territori en defensa dels rius i estanys i en el marc del Big Jump, una iniciativa d'abast europeu que es ve fent des del 2005 i que consisteix en remullar-se als rius i llacs per incentivar-ne la relació amb les persones i incidir en la necessitat de protegir els hàbitats aquàtics i la qualitat de l'aigua.

El riu Ebre i l'Estany de Banyoles han estat dos dels escenaris més destacats que aquest diumenge han acollit un Big Jump, en una acció que ha coincidit en el temps amb un altre tipus de banyades, en aquest cas per l'esclerosi múltiple. 

10/07/2011 21:49 Territori

La Xarxa per la nova Cultura de l'Aigua recorda que l'any 2015 és l'any límit fixat per la Unió Europea per garantir el bon estat ecològic de tots els rius europeus. Per llavors hauríem de xi2520piraguadapoder banyar-nos en les aigües de les nostres lleres com ho fèiem fa cent anys. Aquesta és la idea que va inspirar a la European Rivers Network (ERN) quan va convocar l'any 2002 el primer Dia Internacional del Bany en l'Elba. En aquella ocasió es van establir 55 llocs al llarg de 1000 km de riu, des de la República Txeca fins a Hamburg, i van participar més de 100.000 persones. Després del gran èxit de convocatòria es va idear el Big Jump -salt al riu en català- un esdeveniment multitudinari anual que en aquesta edició espera concentrar a més de mig milió de persones en tota Europa.

Riu Ebre

La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ha organitzat la festa de la piraguada popular, que ha aquest diumenge ha arribat a l'onzena edició. La diada ha tingut un vessant lúdic però també reivindicatiu per donar un toc d'atenció a l'estat del riu i les seves amenaces i problemes. Unes 300 persones han baixat des de Xerta fins a Tortosa amb piragua. Des de l'any 2004, la festa de la PDE es fa coincidir amb la campanya europea Big Jump en defensa de la salut dels rius i les piragües substitueixen els salts a l'aigua per fer aquesta reivindicació. La PDE ha anunciat que aturen les accions el que queda d'estiu i demana que a partir de la tardor s'intensifiqui la lluita antitransvasista.

La PDE ha anunciat que al setembre caldrà reprendre la lluita contra el transvasament a València que la PDE denuncia que es fa de forma encoberta amb el canal de regadiu Xerta-Sènia.

Estany de Banyoles

A Banyoles, l'entitat ecologista Limnos ha organitzat una banyada reivindicativa a la recentment rehabilitada Caseta de fusta, l'única zona de bany gratuïta que hi ha a l'Estany de Banyoles. Al seu torn, la CUP hi ha donat suport i ha fet una crida als banyolins i ciutadans del Pla dbigjumpbnye l'Estany a assistir al Big Jump. La CUP entén que aquesta acció de tipus reivindicatiu "té més importància que mai a Banyoles ateses les actuacions que el govern de CiU pretén dur a terme en matèria de gestió de l'aigua de l'Estany". “És una manera reivindicativa i simbòlica de demanar més transparència i participació en aquest assumpte”, subratlla.

"Demostrem amb aquest gest simbòlic que som els veïns de Banyoles qui decidim què es fa amb l'aigua de l'Estany", reivindica la formació. Al seu torn, insta a donar suport i a mobilitzar-se amb l'entitat ecologista Limnos i la Plataforma en defensa de l'aigua i "a lluitar de totes totes perquè el govern de CiU no canviï el model de gestió de cartell2l'aigua sense abans fer un referèndum ciutadà", tal com assenyala Limnos, que creu que "com a propietaris els ciutadans haurien de poder decidir" sobre les qüestions que afectin l'Estany.

Sota el títol "Big Jump 2011, amb l'aigua no s'hi juga", Limnos ha convocat aquesta banyada reivindicativa per recordar que l'aigua de l'Estany és un bé comunal i per tant tots els banyolins tenen el dret i l'obligació de preocupar-se per l'ús que se'n fa. En aquest sentit, la CUP subscriu les paraules de Limnos, que afirma que com a propietaris s'hauria d'informar bé els ciutadans de quins reglaments afecten l'Estany. Així mateix, insisteix en la necessitat de demanar protecció per l'Estany i el seu entorn, i la CUP recorda que "cal aspirar a demanar la màxima protecció per el nostre bé natural".

Riu Aigua de Valls

El Grup de Natura del Solsonès organitza un Big Jump al riu Aigua de Valls, al municipi de Guixers, prop del Molí del Guix.  Valls, al municipi de Guixers, prop del Molí del Guix. És tracta d’un riu d’aigua neta del qual es vol donar a conèixer la problemàtica de les petites represes d’aigua que hi ha més amunt i la bona gestió que es vagi fent de l’aigua del Pantà de la Llosa del Cavall, que en seu moment es va carregar un gran tram de l'Alt Cardener, i que ara s’està construint una canonada d’aigua fins a Igualada, no exempta d’una certa polèmica a la comarca.

Riu Llobregat

De la seva banda, l'Ateneu Rocaus i Prou Sal organitza un Big Jump i una sardinada popular al Llobregat, que pateix moltes agressions que perjudiquen la seva salut i conservació. Des de Sallent, amb un Llobregat castigat per més i més sal abocada i sense que conservi un mínim cabal ecològic, l'acció vol denuncia les agressions que amenacen  els rius i els seus espais.

Parc Fluvial del Besòs

I el Grup WWF Barcelona celebra, al Parc Fluvial del Besós, la campanya “Alliberant Rius” de WWF, contra els efectes ambientals de determinades preses. S'ha fet una cadena humana simulant una presa i un taller de Papiroflexia per als nens, així com una maqueta “Biodiversitat dels Rius Catalans”. Justament aquest dissabte Llibertat.cat va denunciar que el riu Besòs continua sent un abocador a l'aire lliure que acull tota mena de brossa.

Riu Anoia

L'entitat Martorell Viu ha dedicat el Big Jump a la roca que conforma el congost de Martorell, a les tortugues invasores i a les carpes mutants de l’Anoia. També ha llegit un manifest i ha realitzat una enfangada amb argiles vermelles portades especialment del Bruc per l’ocasió imitant antics rituals per saltar al costat del pont del Diable. Com que aquest any la qualitat de les aigües de l’Anoia i el Llobregat no convidaven al bany, s'han fet altres activitats a prop de l’aigua però sense banyar-se al riu. En aquest sentit, els participants s'han trobat la platja de graves que s’ha format aigües amunt sota el Pont del Diable per fer activitats en un espai únic i s'ha pogut veure l'enginyeria hidràulica romana i l’actual. Els assistents s'han situat al nivell de l’antiga escullera romana de protecció del pont que encara es conserva en perfecte estat.
 
Banyades solidàries

A Catalunya aquestes banyades han coincidit amb un altre tipus de banyades, per l'esclerosi múltiple, el "Mulla't". Una banyada solidària que se celebra des de fa 18 anys per col·laborar en la recaptació de fons per a investigació, recerca i assistència dels malalts d'esclerosi múltiple. 600 piscines de tot Catalunya s'hi han sumat. A Barcelona, el "Mulla't" d'aquest diumenge ha estat marcat també per les retallades. En aquest sentit, els treballadors de l'Hospital Dos de Maig s'han concentrat davant la piscina del DIR Diagonal de Barcelona per protestar pel tancament del centre que es va conèixer aquest divendres en no existir un acord entre la Creu Roja, propietari de l'edifici, i el departament de Salut. Unes 200 persones han cridat consignes al president de la Generalitat, que participava en l'acte del "Mulla't" per l'esclerosi múltiple acusant-lo de destruir la sanitat pública i 400 llocs de treball més.

Per saber-ne més:

L'Estany de Banyoles no serà Parc Natural 

L'Ajuntament de Banyoles vol construir set habitatges unifamiliars a davant de l'Estany 

La CUP de Banyoles critica "la degradació progressiva del Front d'Estany" 

La CUP de Banyoles critica l'actitud opaca del govern sobre el canvi de model de gestió de l’aigua 

L'Ajuntament de Banyoles censura la campanya en defensa de l'Estany 

L'Estany de Banyoles, en perill  
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2020 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid