Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Els aplecs, una experiència arrelada al territori

Quan arriba l'estiu arriba també l'època dels aplecs. Trobades en què es combinen actuacions musicals, cultura i política. En aquest sentit aquest any destaquen especialment els 10 anys del Rebrot, l'Aplec dels joves dels Països Catalans que organitza Maulets.
 

Per commemorar aquesta efemèride i situar-la amb el conjunt d'aplecs que se celebren als Països Catalans, l'assemblea del Barcelonès de Maulets i l'organització de l'Aplec dels Ports 2011 a Herbers i Arrels, Aplec per la Terra (Marina Alta) van celebrar el passat dia 12 una trobada al Casal Independentista de Sants Jaume Compte en què es va presentar la 10a edició del Rebrot.

28/06/2011 08:34 Cultura

L'acte, una xerrada i un dinar popular, va servir d'espai de trobada i d'intercanvi entre els dos aplecs per posar sobre la taula les trajectòries d'ambdós projectes i valorar-ne les semblances i les diferències, així com les funcions que desenvolupen, etc.

 

Combatre l'oci alienador

Un membre de la comissió organitzadora del Rebrot 2011 va explicar que l'objectiu del Rebrot és oferir alternatives a l'oci alienador i promoure la participació del jovent, servir de punt de partida per a la presa de consciència, i actuar com a nexe entre joves i col·lectius d'arreu dels Països Catalans per tal de construir l'independentisme des de les lluites arrelades al territori, com a punt de confluència i d'intercanvi. Un aplec, a més, arrelat en el seu entorn més immediat, la comarca del Berguedà, i que amb aquest objectiu treballa conjuntament amb el Casal Panxo de Berga i assemblees de joves de la comarca (el Grup de Joves d'Avià, l'Assemblea de Joves de Gironella i l'Assemblea de Joves de Casserres).

Aplecs autogestionats i arrelats al territori

dsc01838_menudaNícola Duran, organitzadora del Rebrot en anteriors edicions, va explicar que l'aplec va sorgir de la voluntat de Maulets de generar un espai aglutinador de les lluites que les assemblees de Maulets desenvolupaven en pobles i comarques colze a colze amb altres joves, que combinat amb la necessitat de revitalitzar la diada del Pi de les Tres Branques, feia de Berga un espai idoni per agrupar el màxim de joves el tercer cap de setmana de juliol. Així mateix, va traçar les línies que han fet evolucionar el Rebrot des d'una estructura més acostada als clàssics festivals per esdevenir un aplec, tot prioritzant activitats més properes, participatives i reivindicatives.

De la seva banda, Adrià Serret, membre de l'organització del 33è Aplec dels Ports a Herbers, va fer un repàs a la història de l'Aplec dels Ports, sorgit l'any 1978 a la Todolella de l'autoorganització de la gent de la comarca per defensar el dret a viure als Ports, per reivindicar millores en les infraestructures i representar les demandes de millora, de manera que l'aplec ha esdevingut "la veu d'una comarca", com diu el lema de l'Aplec d'enguany. A través d'una organització autogestionada i rotativa (cada any, 1 dels 10 pobles dels Ports que fan Aplec s'encarrega de l'organització), aquests 33 anys d'història han arrelat l'aplec com una festa pensada per la gent de la comarca, que té molt clara la seua vocació de recuperació de la cultura popular i tradicional, i que ha esdevingut un agent actiu en la vertebració de la comarca i la reivindicació d'una vida digna als pobles dels Ports.

El Rebrot tindrà lloc del del 14 al 17 de juliol i el 33è Aplec dels Ports a Herbers del 29 al 31 de juliol.

Per saber-ne més:

El Rebrot estrena pàgina web i presenta la programació del 10è aniversari 

 
El Rebrot referma la importància de la lluita per l'alliberament nacional i social  


 

Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid