Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Adam Majó, candidat de la CUP a Manresa

"Confiem que els vint anys de feina ens permetin augmentar el suport"

Adam Majó Garriga es presenta de nou com a cap de llista de la CUP a Manresa, que es presenta a les eleccions municipals d'aquest mes de maig sota el lema "Tu també". Majó, de 42 anys, milita a l'independentisme d'ençà de l'any 1987. Ha fet molts anys de cambrer i ara està acabant els estudis de Filologia alemanya. A més, forma part de la junta de la Federació Catalana de Rugby.

14/04/2011 09:33 Entrevistes

Quina valoració en feu de la gestió econòmica de l'actual equip de govern?

L'actual equip de govern va començar ara fa 16 anys en un moment de recessió econòmica i demogràfica (Manresa perdia habitants), aleshores no va saber preveure el canvi de tendència i va prendre un seguit de decisions equivocades (plans parcials on es cedia massa als promotors, tancament d'escoles...). I després, en l'època de la bombolla, tampoc va ser capaç de veure que el creixement urbanístic i pressupostari tenia els peus de fang. De manera que, fins i tot en anys d'ingressos generosos, sempre va gastar més del què tenien, sense aprofitar els anys de superàvit comptable per eixugar deute i així evitar arribar a l'actual situació de sobre-endeutament i paral·lisi.

Manresa és una ciutat amb molts problemes de mobilitat i mancances d'aparcaments. Quines propostes fa la CUP en aquest àmbit?

adam1A Manresa hi ha més de 12.000 aparcaments gratuïts en superfície, un miler en zona blava i una dotzena d'aparcaments de rotació que s'omplen comptadíssims dies l'any. A Manresa no hi falten aparcaments, hi sobren cotxes en tot cas, i hi falta espai per estar-s'hi, per anar amb bicicleta o per caminar-hi (voreres més grans, per exemple) i molt millor transport públic (sobretot amb la comarca i amb l'àrea metropolitana).

No és el primer cop que la CUP es presenta a Manresa, com creus que està responent la gent a aquesta iniciativa?

No sóc la persona més adequada per respondre a aquesta pregunta perquè em costa molt mirar-m'ho des de fora i amb imparcialitat. En tot cas, no crec que haguem decebut la gent que ens va votar fa 4 anys (si més no, no ens ho han fet notar) i és evident que hem pogut fer arribar el nostre discurs i les nostres propostes a moltes més persones. La valoració interna, per tant, és clarament positiva.

Des de l'actual configuració del govern municipal, cap on va Manresa?

L'actual govern municipal (PSC-ICV-ERC) està en descomposició. Tothom, ells també, dóna per descomptat que no tornaran a sumar i que el proper alcalde serà de CiU. En tot cas, en els grans temes de ciutat, en les qüestions estratègiques (Fàbrica nova, Pl Reforma, ARE, Palau Firal, PTB...) sempre han coincidit amb l'oposició majoritària: CiU i el PP. Per tant, és molt possible que ens trobem davant d'un canvi de govern però no d'un canvi en el model de ciutat.

Com s'ha desenvolupat la darrera legislatura?

Com a tants altres llocs, la manca d'ingressos, la improvisació i la dificultat a l'hora d'afrontar els problemes derivats de l'augment de l'atur i la pobresa han sigut la constant de la legislatura. Agreujat, en aquest cas, per l'esgotament del pacte tripartit i per la sensació generalitzada de fi de cicle. L'aspecte positiu ha sigut la centralitat del dret a l'autodeterminació i del conflicte nacional en el debat polític.

L'entrada de la CUP al consistori ha trencat les inèrcies immobilistes?

cupmanresa2011D'entrada hem revitalitzat els plens, fent més mocions que ningú i obligant tots els grups municipals a discutir sobre tota mena de temes, des de la possibilitat de gravar fiscalment els pisos buits i l'especulació immobiliària fins a la necessitat de deixar enrere l'energia nuclear, passant, evidentment, pel rebuig a les ingerències del TC, per propostes molt concretes de col·lectius i barris de la ciutat o reclamant el dret a vot de tots els veïns i veïnes. A més, hem aprofitat el reglament de participació ciutadana per donar la veu a entitats i sectors diversos i això ha arrossegat als altres grups. Des que hi som nosaltres, els plens són bastant més llargs. No obstant això, l'equip de govern ha tingut la majoria absolta i això li ha permès manar sense necessitar arribar a gaires acords ni amb nosaltres ni amb els altres grups de la oposició.

Quines problemàtiques haurà d'afrontar el nou govern municipal que sorgeixi de les eleccions?

La primera, evidentment, és la manca de recursos. La segona és, si guanyen els partits que han guanyat els darrers 30 anys, la manca de projecte alternatiu per la ciutat que ens permeti encarar el futur amb eines diferents a les del segle passat.

En què incidireu durant la campanya?

En la crítica als 16 anys de tripartit, en la coincidència de model de ciutat entre el tripartit i CiU-PP i en la necessitat de construir una ciutat dels serveis públics, de la sostenibilitat, de la justícia social i de la cultura, no tant sols perquè això és bo en si mateix, sinó perquè la qualitat de vida per a tots i totes han de ser les eines que ens permetran retenir i atreure projectes i iniciatives i, per tant, feina.

Com afronta la CUP la campanya?

No com un pur tràmit, però gairebé. Confiem que els vint anys de feina (i sobretot els darrers quatre) ens permetin augmentar el suport que vam tenir l'any 2007. En tot cas, és una oportunitat per engrescar la gent convençuda i per arribar a la gent que encara ens coneix poc, i mirarem d'aprofitar-la. A més, ho farem conjuntament amb les altres quatre CUP que es presenten a la comarca (Sallent, Artés, Navàs, Navarcles, Guardiola).
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid