Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
L'ajuntament de Barcelona i Nuñez y Navarro volen destruir un edifici modernista

 L’associació en defensa de l'edifici Salvem la Rotonda porta a terme una campanya de defensa d'un edifici històric modernista al barri de Sant Gervasi de Barcelona. Fins ara ha penjat més de 100 pancartes als balcons en defensa d'aquest patrimoni cultural. El nucli del districte de Sarrià-Sant Gervasi de la CUP de Barcelonava mostrar el seu suport a aquesta reivindicació veïnal el passat gener.

Un Pla urbanístic aprovat per l’ajuntament de Barcelona, a instància de Nuñez y Navarro ha permès alterar radicalment les condicions urbanístiques previstes al Pla General Metropolità i ha estat aprovat obviant l'informe elaborat pels propis Serveis Tècnics del Districte de Sarrià-Sant Gervasi, que van alertar, molt encertadament, dels errors tècnics de la proposta i de les conseqüències que es derivarien per l’edifici protegit. L'edific dissenyat per l'arquitecte Adolf Ruiz i Casamitjana situat a la plaça Kennedy es veu amenaçat per l'especulació urbanística. 

10/03/2011 22:19 Política
El nucli del districte de Sarrià-Sant Gervasi de la CUP de Barcelona ja es solidaritzar durant el gener amb la plataforma Salvem la Rotanda i  demanava que l’Ajuntament de Barcelona reconsiderés la seva posició i denegués el permís d’obres a Nuñez y Navarro. La Rotonda és un dels 115 edificis de la Ruta del Modernisme de Barcelona.
 

Els veïns denuncien que l'ajuntament ha oblida't de cop que aquesta està protegida per una Fitxa de Patrimoni que només considera, exteriorment, la modificació de l’escala d’incendis lateral i la reducció de cossos afegits a la part superior.

En canvi, el Pla aprovat preveu enderrocar una part important de l’edifici protegit "y el derribo no sera poca cosa", en paraules de l’arquitecte de Nuñez.

El projecte de la immobiliària preveu unes obres que excedeixen en alçada i profunditat les condicions marcades al PGM.

El Pla modifica també l’aplicació de les medicions de les altures sobre la rasant del terreny, de manera que el promotor ha obtingut una planta de més.

Davant d'aquesta situació es denuncia que l’ajuntament de Barcelona permet una malversació patrimonial irreversible i atorga al promotor un excés d’aprofitament urbanístic totalment injustificat: "El resultat d’aquesta agressió és especialment sagnant quan estem parlant de l’edifici senyera i porta d’entrada a la ciutat-jardí de l'Avinguda Tibidabo, visible des de molts indrets de la ciutat i que va ser creat amb clara vocació de nexe entre dita ciutat-jardí i la urbs: obert als jardins i tancat cap a la ciutat."

 

 

 És noucentista en Josep Lluís Nuñez?

Poc s’hauria imaginat l’ Adolf Ruiz i Casamitjana, l’arquitecte que va projectar l’edifici de la Rotonda que hi ha a la plaça Kennedy -just on comença el seu recorregut l’entranyable tramvia Blau-, que algun dia la seva obra podria ser víctima de l’especulació urbanística. La Rotonda és d’estil modernista i va ser construïda el 1912 per albergar l’hotel Metropolitan. Si la mirem amb deteniment veurem balcons amb baranes de forja que sostenen bustos de pedra, finestrals amb motllures impossibles, corbes plenes d’intencions estètiques, etc. La façana frontal la domina amb insolència la cúpula blau turquesa acabada en punxa i assentada sobre columnes de capitells florejats, de la qual en sobresurten una espècie de dracs alats. Un gran rètol que porta el nom de l’edifici la rodeja. Tot plegat decadent, si ho voleu, però d’un gran valor artístic i cultural.


Però resulta que l’inefable Josep Lluís Nuñez, al front de Nuñez i Navarro i amb la complicitat de l’ajuntament, se la vol carregar. L’homenet, sense tallar-se ni un pèl i en la seva línia habitual, ha aconseguit que s’aprovés un Pla Urbanístic a mida, que li ha permès alterar radicalment les condicions urbanístiques previstes al Pla General Metropolità. No hi fa res que l’informe elaborat pels propis Serveis Tècnics del districte de Sarrià-Sant Gervasi es manifestés en contra, i que alertés dels errors tècnics de la proposta, que poden malmetre per sempre més un edifici protegit. A Nuñez no li agrada el modernisme i tirarà pel dret. Només faltaria a aquestes alçades de la pel•lícula!


 Els modernistes eren gent arrauxada, vital, idealista, que s’oposaven al conservadorisme de la burgesia i va intentar, a partir de l’art, regenerar les masses incultes. Volien canviar la societat a través de l’art de les formes inspirades en la natura, en la vida. En canvi, els noucentistes, que vindrien a continuació, eren gent d’ordre. A nivell ideològic, el Noucentisme representa la imposició de la raó, la precisió, la serenitat, l’ordre i la claredat. I, evidentment, alineats amb el poder de la burgesia.


Per tant, com va dir aquell: “no hace falta decir nada mas”. Modernisme i Nuñez són com l’oli i l’aigua, com el dia i la nit, com el pobre i el ric.

I l’Hereu? Doncs el noi només és socialista del PSC.

 

 

 

 Per saber-ne més:

 La CUP de Barcelona en contra de l'enderrocament de l'edifici protegit "La Rotonda"

Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  8. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  9. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid