Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Milers de persones es manifesten a Sueca per la recuperació i preservació del Xúquer

La mobilització ha tingut el suport de 24 Ajuntaments i més d'un centenar d'organitzacions

Sota el lema  'Pel Xúquer, pel nostre futur', unes 15.000 persones segons l'organització i 12.000, segons la polícia, s'han manifestat aquesta tarda pels carrers de Sueca (Ribera Baixa) per demanar la recuperació i preservació del riu Xúquer. La marxa estava convocada per la Plataforma Xúquer Viu.

29/05/2010 21:46 Territori

El portveu de la plataforma, Poca Sanz deia al diari Levante que "el 2005, ens manifestàrem contra el transvasament projectat des de Cortes de Pallàs i aconseguírem un canvi substancial en el projecte, per a situar la seua presa al final del riu, a la Marquesa. Va ser una victòria molt important. Però ara, cinc anys després, el Xúquer, l´Albufera i la seua conca estan de nou en perill. La falta de voluntat política tant per part del Ministeri de Medi Ambient com de la Generalitat Valenciana per recuperar i protegir els nostre rius, aqüífers i aiguamolls posa en perill els escassos avanços aconseguits en els darrers anys i pinten un panorama pessimista per al futur dels nostres ecosistemes aquàtics. Continuem sense cabals ecològics per al riu".

A tot això afegia que, "el nou Pla Hidrològic del Xúquer, que hauria d´haver-se aprovat a desembre de 2009, porta més de dos anys de retard i està paralitzat de facto a causa de la falta de definició geogràfica de les demarcacions territorials i de les disputes entre les distintes administracions. Per això és hora d´actuar. Ara és el moment de reclamar un Xúquer viu. És el moment de demanar cabals ecològics i una nova cultura de l´aigua. És el moment de defensar una agricultura sostenible"

 

El Xúquer ha estat sempre el riu valencià per excel·lència, el cor de l'aigua per als habitants de la Ribera i per a tots els valencians i valencianes. Durant dècades ha alimentat una agricultura llegendària d'horts, arrossars i tarongerars i ha mantingut l'Albufera sana i plena de vida. I després de tot açò, encara arribava a Cullera viu i amb força, fertilitzant la mar i renovant la sorra de les platges. Al voltant d’aquesta riquesa s’ha creat la nostra societat. Per tot això el riu és part del nostre patrimoni, del nostre territori, de la nostra cultura i de la nostra història.

 

Manifest llegit aquesta tarda:

 

Pel Xúquer! Pel norte Futur!

El 2005, ens manifestàrem contra el transvasament projectat des de Cortes de Pallàs i aconseguírem un canvi substancial en el projecte. Ara, cinc anys després, el Xúquer, l’Albufera i la seua conca estan de nou en perill.


La falta de voluntat política, tant del Ministeri de Medi Ambient com de la Generalitat Valenciana, per recuperar i protegir els nostre rius, aqüífers i aiguamolls, posa en perill els escassos avanços aconseguits en els darrers anys i pinten un panorama pessimista per al futur. Les abundants, però puntuals, precipitacions produïdes aquests darrers mesos no poden fer-nos oblidar que els nostres recursos hídrics són cada vegada més escassos i que els espais d’aigua estan sotmesos a pressions i demandes insostenibles.


- Volem beure aigua sense nitrats, garantint l’abastiment dels pobles de la Ribera amb aigua del Xúquer de la millor qualitat.

- Que en cap cas l’aigua transferida del Xúquer al Vinalopó es destine a l’especulació urbanística, respectant els acords que la destinen a usos agrícoles i a la recuperació dels aqüífers sobreexplotats.

- Acabar amb la sobreexplotació de l’aqüífer de la Manxa Oriental
que esgota el riu i el deixa sense cabal.

- Per un nou Pla de Conca. Cabals ecològics, ja! Desbloquejar, de
manera urgent, l’elaboració del nou Pla de Conca del Xúquer d’acord amb els principis i exigències de la Directiva Marc de l’Aigua.

- Compliment del Pla de Recuperació del Xúquer, aprovat el 2008. - Defensa dels regadius tradicionals i d’una agricultura sostenible.

Els ciutadans i ciutadanes de la Ribera, de les comarques veïnes i de tot el País hem d’alçar-nos per a defensar el nostre futur. Hem d’evitar la mort del Xúquer, que seria també la mort de l'Albufera i dels nostres paisatges tradicionals.

Per la nostra terra! Pel Xúquer, l’Albufera i els aqüífers! Al Xúquer no li sobra aigua! El riu és nostre i el volem viu!
 
Per saber-ne més:
 

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2021 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid