Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El problema de Salt és de marginació social, no racial

Per Alba Muñoz Pou. Publicat a L'Accent núm. 173.

Tres característiques podrien definir Salt: el fet de ser un poble de gent de classe treballadora, l'enorme densitat de població i la diversitat de procedència de la seva gent. Aquests dos últims trets distintius donen al poble una gran riquesa cultural i humana però la seva cohesió social és complicada mentre es trobi immersa en un entorn gens favorable: legalitat excloent d'una bona part de la població, pobresa econòmica en un sistema de valors que té el capital com a màxima aspiració.

29/03/2010 20:17 Hemeroteca

Perquè aquesta riquesa urbana tingui fruits positius en un marc econòmic, social, polític i judicial advers, es necessita la voluntat de transformar la realitat i també d'una mirada oberta i franca envers la diferència. Però aquesta mirada difícilment es durà a terme mentre els mitjans, principals creadors de l'opinió pública, facin "famós" Salt per la immigració i la lliguin a la delinqüència. Per posar un exemple entre molts de sensacionalisme barat, El Pais de diumenge utilitzava tota una plana per col·locar-hi només una fotografia d'immigrants sota el titular "El Diario del odio" i, si giraves les planes, gairebé s'ajuntaven els articles que parlaven de Salt amb els d'Al Qaeda per acabar de fer la feina en el terreny implícit.

És curiós, però, que quan fa una setmana els veïns de Salt ocupaven el Ple de l'Ajuntament per protestar contra l'augment de robatoris, destrosses del mobiliari urbà, baralles, etc. en cap moment vaig observar cap queixa en contra de la immigració. Jo també sóc de Salt i puc constatar que a Salt hi ha un problema, i que no és de xenofòbia com s'intenta vendre -tot i que si ningú hi fa res hi degenerarà-, sinó que el problema és de marginació social. I aquest problema no és nou. Fa uns deu anys, quan jo encara no tenia consciència ciutadana perquè era massa petita, ja recordo que la meva mare recollia firmes amb els veïns queixant-se del tràfic de drogues, les baralles, etc. i la població immigrant aquella època es trobava al voltant del 10%. Avui, n'hi ha un 40% i Salt es troba amb una excessiva concentració de persones nouvingudes que no tenen res, ni tan sols papers, i com que volen poder viure es veuen obligades a entrar en l'economia submergida.

Així doncs, mentre a la ciutat de Girona l'alcaldessa Anna Pagans, del PSC, es preocupa de mantenir el nucli antic en perfectes condicions perquè continuï essent un lloc agradable i atractiu pels turistes, la perifèria de Girona, sobretot Salt, es troba amb una absoluta degradació urbanística i una saturació dels serveis socials i dels centres de salut. I a Salt, tant l'exalcalde Jaume Torramadé, de CiU, com l'actual alcaldessa del PSC, Iolanda Pineda, han tingut la irresponsabilitat de no haver evitat les altes concentracions de persones sense recursos, amuntegades en certs blocs de pisos i carrers, que viuen en condicions de marginació, pobresa i en alguns casos d'insalubritat.

Canviar una tendència com la que viu Salt és complicat, però si els pressupostos municipals del 2010 no fan res seriós per intentar-ho canviar i continuen perdent el temps, a Salt les coses aniran encara més maldades.

Rànquings
  1. Eleccions a la Sanitat pública: "21 Drets a guanyar" de Som Intersindical
  2. Fragmentació electoral a Salut: SOM Intersindical supera la Intersindical-CSC
  3. Presentació de la candidatura de la CUP Farners per a les pròximes eleccions
  4. Reactivar la lluita independentista o desactivar-la?
  5. Esquinços del passat (Llegit davant la Comissaria de Via Laietana, 21 març 2023)
  6. Valencians amb Puigdemont
  7. Alerta Solidària commemora el 20è aniversari de les detencions de Torà
  8. La Intersindical Sanitat presenta la campanya Fins a la Victòria!
  9. El Govern espanyol reconeix que els policies infiltrats en moviments populars són “agents d'intel·ligència”
  10. "Si fos possible crear un Estat format per València, Catalunya i les Illes Balears... seria un dels estats més rics d'Europa"
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid