Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Condemnen l'amo de la llibreria Europa a dos anys i nou mesos de presó

Tot i això, el Jutjat Penal 11 l'ha condemnat a dos anys i nou mesos de presó i a 2.880 euros de multa, però no l'obliga a lliurar el passaport ni a presentar-se setmanalment al jutjat com demanaven les acusacions.

Un jutjat de Barcelona ha condemnat a dos anys i nou mesos de presó l'amo de la llibreria nazi Europa, Pedro Varela, per difusió d'idees genocides i un delicte contra els drets fonamentals.

09/03/2010 00:57 Drets i Llibertats

 

La fiscalia i la Comunitat Israelita de Barcelona demanaven fins a quatre anys de presó. La sentència pot ser recorreguda a l'Audiència de Barcelona. El cas arrenca del 2006, quan els Mossos van decomissar quasi 4.800 llibres de contingut nazi i racista i objectes com un bust de Hitler i una creu esvàstica de ferro.

Varela ja va ser condemnat el 2008 a set mesos de presó pels mateixos delictes. Si es confirma aquesta pena, haurà d'ingressar a presó.Es dóna la circumstància que el llibreter era l'editor dels llibres denunciats a través d'Ediciones Ojeda, amo de la llibreria on es venien i organitzava conferències per difondre aquest ideari en una sala decorada amb parafernàlia filonazi.

En una extensa sentència, la magistrada del Jutjat Penal número 11 enumera sis conferències on es van difondre idees a favor de l'extermini dels jueus i del règim nazi. Respecte la llibertat d'expressió que va al·legar Varela durant el judici, la magistrada diu que en aquest dret "no hi cap adoctrinar en el racisme, la discriminació de les minories, l'antisemitisme o la difusió de l'odi als diferents a través d'una activitat professional com realitza l'acusat".

Durant el judici, Varela va defensar el seu dret a vendre "qualsevol tipus de llibre", encara que sigui de contingut nazi i antijueu, en nom de la llibertat d'opinió i d'expressió. La defensa va considerar que s'estaven jutjant opinions i que no hi ha cap acusació concreta contra el seu client per determinar que Varela va incitar a cometre algun delicte com la discriminació racial o l'extermini dels jueus. El llibreter va explicar que ell no és responsable de les opinions dels seus clients i que, fins i tot, vénen universitaris i escolars per fer treballs i estudis.

Tot i que els llibres d'Ojeda no es venen a cap altra llibreria barcelonina, sí que es poden trobar en 200 llibreries de fora la capital catalana. Segons Varela, l'editorial i la llibreria tenen uns 13.000 clients, 3.000 d'ells de fora l'estat.

La primera condemna ferma contra Varela, del 2008, va tenir en compte que el Tribunal Constitucional havia anul·lat, a instàncies del mateix Varela, el terme "negar" de l'article del Codi Penal que fa referència a l'apologia del genocidi. Des d'aleshores, només és delicte justificar-lo, però no negar-lo.
 
Per a saber-ne més:
 
 
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid