Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Immigrants i independència

Per Jaume Reixac. Publicat a El Triangle el 8 de gener de 2010.

Trobo molt interessant, innovador i lloable que en les consultes independentistes del passat 13-D, els seus promotors acceptessin i incentivessin la participació dels immigrants empadronats als municipis on es van realitzar, tinguessin o no tota la paperassa administrativa en ordre (permís de treball, permís de residència…). És una manera de certificar la voluntat integradora que els catalans sempre hem tingut amb els nouvinguts i que constitueix un tret definitori de la nostra especial idiosincràsia, tan allunyada dels “tics” xenòfobs que proliferen en altres indrets d’Europa.

11/01/2010 16:56 Hemeroteca

Per això, trobo contradictori, decebedor i preocupant el decret que acaba d’aprovar l’Ajuntament de Vic –la capital de la “Catalunya catalana”- on, a partir d’ara, els immigrants només podran accedir a l’empadronament si, prèviament, aporten la documentació que els acredita com a “immigrants amb papers”. En cas contrari, es denunciarà la seva situació irregular a la Policia per tal que procedeixi a la seva expulsió. L’Ajuntament de Vic, que va contribuir entusiàsticament a la celebració de la consulta independentista, ha dictat una norma a les antípodes de l’esperit que va impulsar la plataforma Osona Decideix. Què passa?

Sembla que aquest decret obeeix a la por que suscita en l’equip municipal de Vic (CiU-PSC-ERC) la Plataforma per Catalunya (PxC), l’estrambòtic partit xenòfob de Josep Anglada que va assolir la segona posició en les eleccions del 2007. Queda poc més d’un any per a les pròximes eleccions municipals i cal dir que la PxC, a l’igual que ha passat amb Ciutadans, és un bolet verinós que ja no enganya ningú i que presenta una inexorable tendència a l’extinció.

Per tant, no s’entén el “canguelis” que s’ha apoderat de l’Ajuntament de Vic amb l’aprovació d’aquest polèmic decret, que ha merescut la repulsa d’organitzacions com CC.OO. o Sos Racisme i que xoca amb la política comuna que apliquen la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis. O sí.

Ja he denunciat en anteriors ocasions que sota l’embolcall de la causa independentista s’hi emparen sovint comportaments xenòfobs i racistes en relació amb els “moros”, però també, i de manera molt especial, amb els immigrants que van arribar al segle passat procedents de molts pobles de l’Estat espanyol. Considero que la noble causa independentista és totalment incompatible amb la forassenyada visió etnicista que tenen molts abrandats patriotes de l’estelada.

En aquest punt, crec que les forces i plataformes que es proclamen independentistes haurien de fer públic un comunicat de rebuig explícit a les posicions etnicistes que expressen alguns il·luminats amb barretina. El feixisme, ja sigui català, espanyol o italià, és feixisme. I, per sobre de totes les consideracions polítiques, Catalunya és, d’arrel, una nació integradora i antifeixista.

Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid