Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Feliu Ventura i Sanjosex, en concert per canviar el model territorial del Pla de l'Estany

Aconseguir prioritzar els aspectes ecològics i socials en el desenvolupament urbanístic del Pla de l'Estany. Aquest és l'objectiu pel qual porten treballant divuit entitats des de fa tres anys. I ara, aquestes entitats, que estan agrupades en una plataforma, han decidit organitzar un concert solidari de luxe per tal de finançar la campanya. Un esdeveniment que tindrà lloc aquest divendres 18 de desembre a les 10 del vespre a l'Auditori de l'Ateneu de Banyoles i que comptarà amb les actuacions del cantautor xativí Feliu Ventura i del bisbalenc Sanjosex. Les entrades es poden adquirir a través del Telentrada. Consulta l'esdeveniment del Facebook.

La Plataforma d'entitats ambientals i cíviques del Pla de l'Estany porta més de tres anys exigint canvis en el Pla Director Urbanístic (PDU) del Pla de l'Estany per tal de garantir la preservació del patrimoni natural de la comarca. Consulta les al·legacions que s'han fet.

(Article d'en Roger Palà a l'interior).

17/12/2009 21:03 Territori
 

Precedents del PDU

L'any 2007, el departament de Política Territorial de la Generalitat de Catalunya va iniciar els treballs de redacció del Pla Director Urbanístic del Pla de l'Estany. Uns mesos després es va crear la Plataforma d’entitats amb l’objectiu d’evitar que aquest projecte esdevingués una amenaça pel desenvolupament sostenible de la comarca i la conservació del medi ambient. Posteriorment es van presentar una vintena d'al·legacions signades i consensuades per més de vint entitats per apostar per un nou model territorial més respectuós amb el territori. En aquests moments el PDU es troba en fase de resposta d’al·legacions, pendent de l'aprovació definitiva.

Paral·lelament, es van organitzar diversos actes per difondre la campanya i fomentar la participació ciutadana i el debat social: concerts, taules rodones, estands a la Fira Econatur... El concert de Sanjosex i Feliu Ventura a l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles és una més d’aquestes iniciatives, els beneficis del qual serviran per cobrir les despeses d'aquesta campanya.

Els valors


El Pla de l’Estany és una comarca petita però amb una diversitat paisatgística notable; l’empremta del medi natural es deixa sentir a tot arreu. El seu desenvolupament sempre ha anat molt lligat als propis recursos (l’aigua, els boscos, la terra, la ramaderia, el paisatge) i això ha fet que sempre s’hi hagi mantingut un equilibri entre el fet urbà, industrial i rural. No obstant això, recentment aquest equilibri es comença a esquerdar. El creixement urbanístic de l’àrea urbana de Banyoles, afavorit per la proximitat amb Girona, crea un continu urbà de baixa densitat i amenaça amb destruir valors naturals, rurals i patrimonials.
 
La proliferació de polígons industrials al llarg de la carretera de Banyoles a Girona, especialment a Palol de Revardit, ja no respon a les necessitats internes de la comarca, sinó únicament a la bona comunicació, i crea una imatge desordenada del territori. La intensificació de la ramaderia, amb l’engreix de bestiar per a tercers països, ha trencat el lligam amb la terra i provoca la contaminació dels aqüífers per nitrats. La potenciació excessiva del turisme i l’esport a l’Estany i el seu entorn amenacen de saturar aquest espai (on s’han de fer compatibles massa usos) i de banalitzar-lo (assimilant-lo a un camp de regates o un parc urbà i negant els seus valors naturals).

És evident que totes les problemàtiques assenyalades anteriorment no poden ser resoltes pel Pla director, que només serà un instrument vàlid si tenim clar quin model de comarca volem assolir. Si és així, el Pla director podrà marcar tendències, fixar límits, crear oportunitats i orientar estratègies. Però és evident que caldrà complementar-les amb altres mesures. Per la plataforma d’entitats l’aposta és clara: el model territorial ha de continuar tenint com a eix central el ric patrimoni natural i cultural, que és el reflex més evident de la identitat de la comarca. És per això que cal apostar per un creixement limitat, ordenat, a dins o a l’entorn dels nuclis consolidats, relativament dens, respectuós amb l’entorn i que contribueixi a fer comarca.

feliu_banyolesEls intèrprets, interessats en la causa

Tant Sanjosex com Feliu Ventura s’han mostrat molt interessats en participar en una iniciativa d’aquestes característiques i han col·laborat en tot moment amb el projecte. I és que en el cas del cantautor de Xàtiva Feliu Ventura, el compromís social fusionat amb el lirisme dels sentiments és una constant en la seva música. Parteix d’allò personal i concret i ho converteix en col·lectiu i universal, presentant-nos la Cançó com a eina de comunicació, expressió i informació que es rebel·la contra les estructures imposades. Amb només quatre treballs discogràfics, està considerat ja un referent de la música al nostre país i ha compartit projectes amb artistes com Miquel Gil o Lluís Llach. A l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles hi presentarà el seu últim disc, Alfabets de futur (Propaganda Pel Fet, 2006).

Sanjosex, el projecte del bisbalenc Carles Sanjosé, va ser un dia el més prometedor que ha aparegut en la “requetenova” cançó des d’Albert Pla, segons algunes publicacions periòdiques d’àmbit nacional. I després d’escoltar els seus primers discos ja sabem que el pronòstic era encertat. Músic inquiet i narrador d’històries properes, l’empordanès és aclamat per la crí tica i ja té un bon nombre de seguidors que viuen i canten les seves cançons. Després de Temps i Rellotge (Bankrobber, 2007), Sanjosex ja té quasi a punt el seu tercer disc, produït per Ricky Falkner i que es presentarà a finals de gener.

Les entitats


Plataforma d'entitats ambientals i cíviques del Pla de l'Estany: Agrupació d'Entitats Culturals de Banyoles (Agrupació de Barraques), APRIMMAT (Associació d'afectats de Palol, Riudellots i La Mota contra la MAT), Associació de Veïns de Corts, Associació de Veïns de la Mota, Associació de Veïns de Vilert i Centenys, Ateneu Obert de la Dona, Atlètic Club Banyoles, Col·lectiu La Falç del Pla de l'Estany, Coordinadora de Defensa de l’Estany, Coordinadora de Lleure del Pla de l'Estany, Fa Pudor - Associació ciutadana de Banyoles, Limnos - Associació de Defensa del Patrimoni Natural del Pla de l’Estany, Mesa Cívica per la Llengua del Pla de l'Estany, Plataforma de Defensa dels Horts i els Recs de Banyoles, Plataforma Defensem el Territori, Plataforma No a la MAT, Plataforma Vall de Miànigues i Projecte Sonora.
 
Article d'en Roger Palà
 
Hi ha concerts als quals et fa una especial il·lusió d'anar-hi, i d'altres que no tant. Divendres tindré la sort d'assistir a un dels que s'engloben en la primera categoria. Entre els factors que fan que tingui ganes d'anar-hi ha que comparteixen escenari Feliu Ventura i Sanjosex, la qual cosa, coneixent les inclinacions de l'autor d'aquest bloc, ja és tot un alicient. El concert és a l'Auditori de Banyoles –ciutat, per cert, amb un 30% d'independentistes–, i no toquen junts per atzar o perquè presenten un disc o perquè són Barraques, sinó perquè els ho ha proposat la Plataforma d'entitats ambientals i cíviques del Pla de l'Estany. Fantàstic!

Aquesta coordinadora de col·lectius agrupa vintena d'entitats ambientals i cíviques de la comarca que fan campanya per fer propostes per incloure en el Pla Director Urbanístic del Pla de l'Estany Banyoles amb l’objectiu de treballar per tal que es tinguin en compte aspectes ecològics i socials en el desenvolupament urbanístic de Banyoles i comarca. Gent constructiva i propositiva, doncs, que lluita perquè no trinxin el territori.

El concert, que començarà a les 22h, serà una bona ocasió per retrobar-nos amb en Feliu Ventura, que com ja sabeu penso que és un dels tios més brillants del panorama de la cançó –que coi, del panorama musical en general–. Diverses vegades he estat temptat de crear un grup a Facebook per demanar JA que publiqui un nou disc, però com que se que està treballant amb aquesta idea –i a més a més, també se que darrerament ha estat embolicat fent lletres pel projecte Llits– doncs encara no ho faré. Encara.

De Sanjosex n'hem parlat recentment en aquest bloc, així que no m'extendré gaire, però vaja: està bé que surti de l'Empordà, ni que sigui per anar un dia fins a Banyoles. Serà guai poder escoltar, potser, algunes de les seves noves cançons en directe. De debó que el disc aquest que ha parit, Al marge d'un camí (Bankrobber, 2010) està molt i molt bé.
Així doncs, ja ho sabeu: demà divendres ens veiem al Pla de l'Estany. 
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid