Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Un estudi constata l'espanyolització dels informatius de TV3

Als inicis de TV3 es deia que no volia esdevenir una televisió arqueològica, tot i que era el tercer canal espanyol aquesta fou la trampa legal per eixir al món. Han passat més de vint-i-cinc anys per què un estudi avali el que sempre s'havia dit dels informatius de TV3 (en veu baixa) però ningú no gosava dir-ho en públic.

Aquest migdia s'ha presentat l'Informe marc de referència dels Telenotícies [informe sencer en pdf] al Col·legi de Periodistes de Barcelona. El treball destaca que els informatius de TV3 tracten més la política espanyola que no pas la catalana i que el tractament informatius més enllà del Principat és quasi inexistent: un 5,6 per cent. 

[Comunicat del Grup de Periodistes Ramon Barnils]

[Vídeo de la presentació de l'Observatori Crític dels Mitjans]

06/10/2009 15:00 Comunicació
L'informe ha estat eleborat pel periodista Roger Palà i la tècnica en estadística, Armelle Ibáñez, i promogut pel Grup de Periodistes Ramon Barnils a través de Media.cat, un nou portal que pretén esdevenir un observatori crític dels mitjans de comunicació. 
 
Els autors destaquen la reduïda presència de cultura en català. Per exemple de les notícies de música només el 8% són en català i el cinema el 7%. Globalment, el 53% de les informacions culturals són sobre producció industrial catalana xifra que no té en compte la llengua.
 
Amb aquest informe, el Grup Barnils ha endegat avui l'observatori crític dels mitjans Media.cat, que es considera hereu de Contrastant, amb la finalitat d'analitzar els continguts informatius des d'una perspectiva de país. "L'observatori omple un buit: hi ha moltes webs dedicades als mitjans però no n'hi ha cap amb una visió crítica, que posi com a qüestió clau l'autocentrament nacional i la nostra llengua", explica el president del Grup Barnils, Joan Vila i Triadú, que recorda que un dels objectius fundacionals del Grup Barnils era el de promoure una anàlisi rigorosa dels mitjans de comunicació.
 
Pel president del Grup de Periodistes Ramon Barnils l'acte de presentació d'avui "ha demostrat que aquest projecte és seriós i que neix de plantejaments professionals i ideològics sòlids". 
 
El catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra Josep Gifreu, que també ha participat a l'acte de presentació, ha elogiat la iniciativa i ha ressaltat la necessitat d'una "mirada crítica" als mitjans.
 
El Grup Barnils considera que "això pot ser un pas decisiu perquè se'ns visibilitzi més dins i fora del sector periodístic". A més, referma la intenció de fer de Media.cat "un web de referència per a tots aquells que volem uns mitjans autocentrats nacionalment i lingüísticament".
 
Per saber-ne més
 
Media.cat: sempre endavant -Roger Palà, coautor de l'estudi
 
Media.cat: l'anàlisi crítica dels nostres mitjans -Joan Vila i Triadú, president del Grup Barnils
 
media

 
 
 
 
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid