Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El barri valencià del Cabanyal segueix en lluita

 Divendres es va celebrar la jornada de lluita "Pintem el Cabanyal", a la que estava convocada a participar la gent del barri i tot aquell que vulga acudir a aquest acte per la defensa dels barris. La jornada es va realitzar concretament al barri del Cabanyal, barri històric i popular que porta 10 anys en lluita per a evitar el seu enderrocament i fraccionament, per part de l'Ajuntament i diferents empreses. La jornada va consistir en la pintada de diversos murals, una actuació de flamenc i més tard, després del sopar, es va passar un documental sobre altre barri en lluita, el Barrio de Gamonal de Burgos.

05/07/2009 19:35 Territori

La policia local va acudir a meitat de l'acte identificant i provocant a una de les persones que estava realitzant un mural. Després d'algunes paraules i forcejaments, es varen retirar sense majors conseqüències.

El Cabanyal-Canyamelar és des del finals del XIX el barri mariner de la ciutat de València. Guarda encara el sistema urbà reticular derivat de les barraques, antics habitatges típics de la zona valenciana.

El Cabanyal sobreviu immers en l'eterna confrontació entre la conservació del patrimoni o el desenvolupament especulatiu de la ciutat. Des del segle passat els habitants del Cabanyal han viscut amb l'amenaça de la prolongació de l'Avinguda Blasco Ibáñez, fins que amb la construcció de l'estació de RENFE en la confluència amb l'Avinguda de Serreria, es creia que es finalitzava la història d'una Avinguda-Passeig, que tenia el seu inici-final en els jardins de Vivers i el seu final-inici en l'estació de RENFE i en el barri del Cabanyal. Era la tan desitjada connexió de València amb els Poblats Marítims.

Però en el Ple de l'Ajuntament de València del dia 24 de Juliol de 1998, el Partit Popular, que gaudix de majoria i en contra de les altres forces polítiques (Partit Socialista, Esquerra Unida i Unió Valenciana), va aprovar l'avantprojecte de Prolongació de l'Avinguda Blasco Ibáñez fins al mar. El projecte de prolongar l'avinguda suposa la destrucció de 1651 habitatges, destruint la trama urbana d'aquest conjunt declarat Bé d'Interés Cultural (BIC), al seccionar la població en dos meitats totalment aïllades.

No sols es destruïx un Conjunt Històric amb edificacions centenàries tan emblemàtiques com la Casa dels Bous i la Llotja de Pescadors, privant al poble valencià d'una dels seus senyes d'identitat i de la seua contribució a la Cultura Universal, sinó que es destruïx també un mode de vida, de relacions socials i humanes, una cultura i idiosincràsia peculiar derivada de la seua relació amb el mar, etc.

Des de llavors els veïns del Cabanyal-Canyamelar-Cap de França no han deixat de lluitar pels seus drets i llars, sol·licitant un Pla de Conservació i Rehabilitació del barri, sense rebre cap resposta per part de l'Ajuntament de València, que ni tan sols s'ha reunit amb els ciutadans del Cabanyal.

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid