Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
La CUP de Mataró impugna l'acord que donava el vist-i-plau al "desmuntatge" de Can Fàbregas

En roda de premsa, l'arquitecte Agàpit Borràs ha explicat que al llarg de la seva trajectòria ha participat en moltes reunions i que mai havia vist un nyap com aquest. Borràs ha demanat al govern municipal que rectifiqui a la vista de les constants irregularitats.

La CUP de Mataró ha presentat davant l'Ajuntament un recurs per impugnar l'aprovació del "Dictàmen sobre el projecte de desmuntatge, trasllat i emmagatzematge del conjunt catalogat de Can Fàbregas" per part del Consell Municipal del Patrimoni Arquitectònic en la sessió del 22 de març.

28/05/2009 10:53 Política

La CUP considera que l'actuació dels membres del Consell va estar condicionada per l'actuació irregular i il·legal dels representants del Govern municipal, i que va venir influenciada directament per la presentació en aquell acte d'una documentació que no va poder ser examinada prèviament a la votació, i que no va estar a disposició dels membres del Consell durant els 48 hores anteriors a la reunió.

L'article 6è apartat A del Reglament del Consell especifica que "Els membres del Consell podran consultar els dossiers o expedients relatius als temes a tractar en cada reunió, durant els 48 (quaranta-vuit) hores anteriors a la celebració de les mateixes".

En roda de premsa, l'arquitecte Agàpit Borràs ha explicat que al llarg de la seva trajectòria ha participat en moltes reunions i que mai havia vist un nyap com aquest. Borràs ha demanat al govern municipal que rectifiqui a la vista de les constants irregularitats.  

Per la seva banda, Joan Jubany va explicar que fa més d'un any i mig que el govern diu en cada roda de premsa que està en el "penúltim pas" per treure Can Fàbregas del seu lloc, però encara hi és. La CUP, ha dit, treballa rigorosament en tots els fronts jurídics per aturar les il·legalitats. Malgrat això, el govern opta per una política de fets consumats i tira endavant malgrat que hi ha mútiples contenciosos en la via administrativa i als tribunals. Segons Jubany, d'aquí a un temps ens podem trobar amb una sentència que obligarà a rectificar i a fer coses que tindran uns costos molt elevats per a la ciutat, fruit de la mala gestió i de la temeritat del govern.

El regidor de la CUP, Xavier Safont-tria ha anunciat que la CUP continuarà la lluita legal fins al final i ha demanat al govern que recapaciti i aturi unes actuacions que poden tenir conseqüències que portin la ciutat a una situació molt complicada econòmicament.

 

Impugnació de l'acord del Consell del Patrimoni

Pel que fa als arguments del recurs presentat divendres per la la CUP, també es posa de manifest que el procediment seguit va ser un atemptat directe al més elemental dret a la participació ciutadana amb el qual el govern municipal "s'omple la boca" que vol fomentar.

L'acord també vulnera l'establert als articles 27 i 28 de la normativa del Pla Especial del Patrimoni, que deixa molt clar que no està previst ni tampoc està permès el "desmuntatge, trasllat o emmagatzematge" de béns catalogats amb el nivell A, com és el cas de Can Fàbregas.

Durant la reunió es va infringir la normativa relativa al règim d'incompatibilitats dels membres dels òrgans municipals, donat que un dels membres del Consell que va votar a favor és soci de l'arquitecte autor del projecte de "trasllat" i per tant era part interessada en la votació i s'hauria d'haver abstingut.

A més, l'acord del Consell de Patrimoni és contrari a la Llei del Patrimoni Cultural Català, donat que el projecte suposa destruïr elements catalogats, per exemple el pou, les galeries i la carbonera subterrànies de la fàbrica.

El recurs de la CUP també considera que la documentació lliurada al Consell de Patrimoni (informe tècnic i informe jurídic) està feta a mida als interessos del govern i conté una informació errònia, que si s'hagués pogut examinar i contrastar podria haver determinat el vot desfavorable de la majoria de membres del Consell.

 

Un altre recurs

D'altra banda,  la CUP ha presentat un altre escrit al registre de l'Ajuntament on posa en evidència una altra iregularitat. El govern va tirar pel dret i el 29 de gener va fer l'aprovació inicial del "Projecte de desmuntatge, trasllat i emmagatzematge" de Can Fàbregas tot i conèixer la troballa dels elements del subsòl, que encara no havien estat estudiats. La dcumentació dels estudis sobre els elements del subsòl es va incorporar a posteriori per decret d'alcaldia el dia 24 d'abril del 2009. Davant aquesta irregularitat, la CUP demana ampliar i/o concedir un nou termini d'informació pública del projecte de "desmuntatge, trasllat, i emmagatzematge" amb la nova documentació incorporada pel Decret d'Alcaldia de data 24 d'abril, tot això a l'objecte de poder conèixer el seu contingut i formular i/o ampliar les corresponents al·legacions.

 

Per saber-ne més

Mataró: Can Fàgregas, de moment, no es mou del seu lloc. Llibertat.cat

 
 
 
 

 

 

 

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid