Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Prop de tres mil persones participen a la manifestació de la Diada de Mallorca

Ahir dimarts 30 de desembre, gairebé tres mil persones es manifestaren pels carrers de Palma convocades per la Plataforma 31-D. D'aquestes, unes 1500 persones ho feren al bloc de l'Esquerra Independentista convocades per Maulets i SEPC.

31/12/2008 18:42 Política

 

La manifestació partí del Passeig del Born a les 18.30 hores i es dirigí cap a la Plaça dels Patins. Aquesta era convocada per la Plataforma 31-D, on hi ha els partits polítics com el PSM o ERC i les respectives joventuts, el sindicat STEI-i, diverses entitats nacionalistes i l'esquerra independentista. En tot moment, el bloc de Maulets i SEPC, amb una pancarta que duia com a lema “Els Països Catalans decidim independència”, fou el més nombrós i actiu. La manifestació de l'esquerra independentista, que comptava amb el suport i la presència de la plataforma Gent Activa, començà amb l'amollada d'una gran traca, donant així el tret de sortida a una de les manifestacions de la Diada més combatives i festives dels darrers anys. El bloc, pancarta_contra_la_policia_espanyola_diada_de_mallorcaencapçalat per una gran estelada, realitzà la primera acció a escassos cent metres: una dotzena de joves independentistes sortien del gruix de la manifestació i deixaven sis maletes de viatge amb els lemes de “fora dels Països Catalans” i “a España” davant dos policies espanyols, mentre tot el bloc cridava “fora les forces d'ocupació.” Cinquanta metres més endavant el bloc es va seure a terra mentre una militant de Maulets va llegir el manifest del bloc de l'EI. En aquest es criticava la situació del jovent, la implantació del Procés de Bolonya, les renúncies dels partits polítics anomenats progressistes, la corrupció, la repressió patida recentment pels joves de Maulets per part de la batllessa Aina Calvo i el Delegat de Govern Ramon Socies, etc.

 

Pocs metres després, des de la part de dalt de la Plaça Major, diversos feixistes tiraren ous de pintura al pas del bloc de l'esquerra independentista. Diverses persones del servei d'ordre i manifestants evitaren que la situació anàs a més.

 

Tanmateix, a poc a poc, el bloc de l'esquerra independentista anava augmentant el nombre de gent i la distància que el separava a la resta de la manifestació dels partits polítics. Els crits que es sentien eren els ja clàssics de “Independència”, “a mi ningú m'enganya, Mallorca no és Espanya”, “Visca la terra lliura”, etc. La següent acció es produí a la Costa de la Pols, allà es cremà una bandera espanyola, mentre els manifestants cridaven “independència”. Ja al carrer Sant Miquel, es realitzà una acció a la botiga de moda Stratovarius que consistí en l'encartellada d'una pancarta en contra de “la talla 36”. Cap al final del trajecte, al carrer dels Oms, es feu la darrera acció que consistí en la penjada d'una pancarta a una bastida que denunciava la repressió patida darrerament per Maulets arran de la pintada d'un carril bici i l'intent de concentració antimonàrquica.

 

Finalment, la manifestació arribà a la Plaça dels Patins on Madiop Diagne, el portaveu de l’associació de senegalesos ASEMA, llegí el manifest reivindicatiu de la Plataforma 31 de Desembre. Aquest escrit demanava l'autodeterminació i denunciava les actuacions de l'Estat espanyol i francès en qüestions referents a la llengua, la cultura o el finançament del nostre poble. El manifest també recordà la memòria de les víctimes del franquisme, l’espoli fiscal de l’Estat cap a les Balears i la insuficiència del nou Estatut. A més a més, criticà durament la corrupció exercida en l'època de govern de Jaume Matas.

 

Durant la lectura del manifest, diversos independentistes repartien octavetes no signades on s'instava a anar a l'ofrena que es fa al rei en Jaume I a la Plaça Espanya per tal de criticar la gestió feta per l'actual govern. Allà, a la Plaça Espanya, prop de tres-cents independentistes davant d'un gran cordó policíac denuncià i criticà les diverses qüestions que han marcat la política illenca a les illes, com ara la corrupció de la majoria de partits polítics, la repressió exercida pel PSOE, etc. En acabar es cantà Els Segadors i es desconvocà la concentració. L'únic fet negatiu remarcable fou la retenció per part de la policia espanyola d'un jove de 14 anys que no duia el document d'identitat espanyol. Fou gràcies a la intervenció de mig centenar d'independentistes que el jove pogué arribar a la Plaça Espanya i participar a la concentració.

 

Finalment, la Diada acabà amb un concert dels grups de música Oprimits i Barrumbada a la Plaça dels Patins.

 

Més informació: Canya a Espanya (notícia sobre la Diada al Diari de Balears)

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid