Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El dret a l´avortament continua en peu de guerra

 Per Bel Zaballa. Publicat al setmanari L'Accent 10-23 de juny 2008.

La campanya pel dret a l´avortament continua activa i cada dia són més les persones que plasmen la seva signatura tot autoinculpant-se d´aquest acte penalitzat com a delicte. El passat 28 de maig, coincidint amb el dia internacional per a la salut de les dones, es van lliurar noves autoinculpacions als jutjats de Barcelona per demanar la despenalització de l´avortament.

19/06/2008 14:14 Hemeroteca

En la majoria de casos, les autoinculpacions han estat arxivades, però hi ha hagut excepcions: com la imputació massiva a Tarragona o d´altres més reduïdes a Molins de Rei o València. A Tarragona, unes 400 dones van autoinculpar-se a finals d´abril i, d´aquestes, 170 han estat citades a declarar. De fet, és la ciutat on s´ha citat un nombre més elevat d´autoinculpades, fet que, des de la campanya, s´ha criticat fortament, ja que el mateix acte (una inculpació feta com a acte de protesta) s´ha considerat arxivable en la majoria de jutjats.


A Molins de Rei, ja han declarat vàries autoinculpades i encara n´hi ha més pendents de fer-ho. En tots els casos, un grup creat a la ciutat del Baix Llobregat i que forma part de la campanya s´ha concentrat davant dels jutjats per donar suport a les persones citades: "deixem clar, i així li ho fan saber al jutge les inculpades, que exigim el dret a decidir sobre el propis cos, que volem que es despenalitzi l´avortament i que cal millorar l´educació sexual", explica a L´ACCENT Àngela Moreno, membre de la campanya a Molins de Rei. 



Riscos legals


La majoria d´autoinculpades són citades en condició de testimonis i, per tant, tenen l´obligació de declarar: no fer-ho comportaria incórrer en un delicte d´obstrucció a la justícia. En canvi, si fossin citades com a imputades, tindrien dret a no declarar. "Vam pensar en demanar que les citessin a totes com a inculpades" -diu Moreno- "però això es traduiria en un gran nombre de judicis, el cost dels quals no podem assumir i tampoc tindria gran repercussió mediàtica".


El més comú és que el jutge o jutgessa acaba arxivant la causa, ja que no hi ha cap prova que incrimini les acusades i, per tant, les empara la presumpció d´innocència. D´una altra banda, cal tenir present que el Codi Penal considera delicte el fals testimoni, simular ser responsable o víctima d´una infracció penal i denunciar un delicte inexistent. Tanmateix, això no ha fet tirar enrere la Xarxa Feminista de la Plana, que fa pocs dies va decidir presentar als jutjats un escrit on expliquen que les autoinculpacions formen part d´una campanya de solidaritat amb dones que han avortat i han estat investigades i assetjades per la policia, segons que ha explicat a L´ACCENT Lliris Moltó, membre de la Xarxa: "això sí" -aclareix- "sense retractar-nos mai d´allò dit a les autoinculpacions". És el que li va passar a la valenciana Maria José Contreras que,  després d´haver dit, la primera vegada que la citaren com a testimoni, que ho havia fet com a acte de solidaritat, el jutge la imputà per esbrinar si el seu acte era constitutiu de delicte. Després, Contreras va apel·lar al seu dret a no declarar.


La campanya pel dret a l´avortament continuarà activa fins el 8 de març de l´any vinent, data en què es lliuraran totes les signatures recollides als parlaments català i espanyol, amb la intenció que aquests es plantegin seriosament un canvi de regulació de l´avortament. A més, segons ha pogut saber L´ACCENT, aquest estiu es farà un seminari per tal d´informar i de formar sobre l´avortament. La propera gran concentració serà el 28 de setembre. 

Per saber-ne més 
- Prendre la Paraula (Bloc de Jordi Martí Font), aquí.
- Així ho penso (Bloc de Josep Maria Yago), aquí.

 Vint persones han estat citades pels Jutjats de Tarragona per les autoinculpacions d'avortament LLibertat.cat

“Recomanació” del Consell d’Europa a Andorra perquè despenalitzi l’avortament Llibertat.cat

Autoinculpacions pel Dret a l'Avortament i a la Salut Sexual i Reproductiva (Terrassa). Llibertat.cat

PEL DRET A L’AVORTAMENT LLIURE I GRATUÏT (Manifest Terrassa). Llibertat.cat

Jo també he avortat. Publicat a la secció d'Opinió de l'Accent núm. 122

Imposicions inacceptables.  Publicat al weblog de Josep Maria Terricabras, el 28 de Gener de 2008

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid