Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1985 Manifestació combativa a Barcelona contra les detencions d'independentistes

1985 Manifestació combativa a Barcelona contra la detenció d'independentistes acusats de formar part de Terra Lliure, convocada pels CSPC

25/01/1985 Tal dia com avui

La manifestació de resposta a les detencions a la Catalunya Nord, Puigcerdà, a Gràcia i a Alcanar de militants independentistes acusats de formar part de Terra Lliure havia estat convocada pels Comitès de solidaritat amb els Patriotes Catalans (CSPC), amb el suport del MDT, el PSAN i IPC.

La marxa, que no es va poder iniciar a causa d'una primera càrrega dels antiavalots de la policia a la Rambla de Canaletes, es va convertir en un enfrontament continuat contra les forces policials. Els grups de manifestants es van dispersar per tot el centre de Barcelona, on es van tallar carrers amb aturades d'autobusos i cotxes, i va arribar posteriorment a Gràcia, on es van produir els enfrontaments més destacats amb les patrulles motoritzades de la policia.

Els manifestants, dispersats per diferents llocs de Barcelona, van iniciar aleshores talls de carrers i enfrontaments amb la policia, que van col·lapsar el trànsit del centre de Barcelona. En els aldarulls desplaçat fins al barri de Gràcia, on un grup de joves va arribar a arrencar un pirulí de grans dimensions que va ser impulsat carrer Gran avall per aturar les envestides de la policia.

La reacció dels independentistes va desbordar la policia, atès que no es preveia una resposta tan eficaç a la càrrega dels antiavalots. L’endemà la premsa cobria la notícia posant l’accent en el caràcter “violent” dels manifestants i  destacaven aquesta mobilització contra les detencions com un salt quantitatiu de l'independentisme, que demostrava per primera vegada una important capacitat de mobilització i resposta.

Així, El Periódico titulava en portada “Brotes de guerrilla urbana en Barcelona”, amb una fotografia a primera plana amb joves que, encaputxats i amb rocs, havien aturat i creuat un autobús al centre de Barcelona. Era el primer cop, des de la instauració del règim borbònic, que els joves independentistes incorporats al moviment es mostraven plenament organitzats al carrer quan hi havia mobilitzacions i enfrontaments amb la policia. A la manifestació de Barcelona es produeixen diverses detencions. D'altra banda es realitza una vaga general a Alcanar (Montsià) en protesta per la detenció de Josep Lluís Rovira.

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid