Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1931 Francesc Macià proclama la República Catalana a la plaça Sant Jaume

1931 Francesc Macià proclama la República Catalana a la plaça Sant Jaume

14/04/1931 Tal dia com avui

El dia 14 d'abril al matí en Lluís Companys, d'ERC, va prendre la iniciativa de proclamar la república des del balcó de l'Ajuntament de Barcelona.

No gaire estona després, amb la plaça de Sant Jaume plena de gom a gom, Francesc Macià, cap del mateix partit, proclamava la República Catalana, ara des del balcó del Palau de la Generalitat. L'emotiva proclama de la República Catalana, com a estat integrant de la Federació Ibèrica, va obrir un conflicte entre les autoritats republicanes catalanes i espanyoles. 

 

Catalans,

Interpretant el sentiment i els anhels del poble que ens acaba de donar el seu sufragi, proclamo la República Catalana com Estat integrant de la Federació ibèrica. 

D'acord amb el President de la República federal espanyola senyor Nicet Alcalá Zamora, amb el qual hem ratificat els acords presos en el pacte de Sant Sebastià, em faig càrrec provisionalment de les funcions de President del Govern de Catalunya, esperant que el poble espanyol i el català expressaran quina és en aquests moments llur voluntat. 

En fer aquesta proclamació, amb el cor obert a totes les esperances, ens conjurem i demanem a tots els ciutadans de Catalunya que es conjurin amb nosaltres per a fer-la prevaler pels mitjans que siguin, encara que calgués arribar al sacrifici de la pròpia vida. 

Tot aquell, doncs, que pertorbi l'ordre de la naixent República Catalana, serà considerat com un agent provocador i com un traïdor a la Pàtria. 

Esperem que tots sabreu fer-vos dignes de la llibertat que ens hem donat i de la justícia que, amb l'ajut de tots, anem a establir. Ens apoiem sobre coses immortals com són els drets dels homes i dels pobles i, morint i tot si calgués, no podem perdre. 

En proclamar la nostra República, fem arribar la nostra veu a tots el pobles d'Espanya i del món, demanant-los que espiritualment estiguin al nostre costat i enfront de la monarquia borbònica que hem abatut, i els oferim aportar-los tot el nostre esforç i tota l'emoció del nostre poble renaixent per afermar la pau internacional. 

Per Catalunya, pels altres pobles germans d'Espanya, per la fraternitat de tots els homes i de tots els pobles, Catalans, sapigueu fer-vos dignes de Catalunya. 

Barcelona, 14 d'abril de 1931. 

El President 
FRANCESC MACIÀ 
 

Extret de Història de la Proclamació de la República a Catalunya, de Ferran Soldevila. Barcelona, 1977, pàgs. 46-48 

Per saber-ne més:

Setanta-cinc anys de la proclamació de la República Catalana

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid