Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1773 Esclata l'Avalot de quintes a Barcelona

1773 Esclata l'Avalot de quintes a Barcelona, una protesta contra les lleves abusives, que anà seguida pel Rebombori del pà, una de les causes de la Guerra dels Matiners

04/05/1773 Tal dia com avui

Al 1773 es produí l'anomenat Avalot de les quintes a Barcelona, causat per intentar aplicar el sistema de quintes. Fins aleshores el reclutament havia estat per voluntariat i quan el capità general O'Connor Phaly ordenà establir les llistes de joves per al sorteig, aparegueren un gran nombre de revoltats. El 4 de maig grups de joves recorrien la ciutat en senyal de protesta, fins i tot van intentar escapar-ne. Els guardians del Portal Nou ho impediren a trets i hi va haver morts i ferits. L'ajuntament envià un nou informe a Madrid on s'expressava el descontentament del poble català vers la incorporació forçosa de l'exèrcit i que grans masses de joves fugien cap a França per escapar del sorteig. El govern va intentar esbrinar qui eren els promotors de l'avalot, però enlloc de castigar-los va abolir la diputació de gremis i col·legis professionals, que s'havia negat a fer les llistes de quintes.

Al 1774 es formà una Junta de Govern amb autoritats locals per al reclutament de l'any següent, però no van comptar amb Barcelona en el sorteig. Van dissimular aquest fet dient que a la resta del Principat es continuava aplicant el sistema de voluntaris pagats en lloc del sorteig.

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid