Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
12-M
La CUP proposa que les embotelladores d’aigua passin a mans públiques

Amb l'objectiu que operin dins els límits ecològics i “reverteixin els beneficis en la societat”

06/05/2024 Drets i Llibertats

Dani Cornellà, candidat de la CUP-Defensem la Terra, ha declarat que “impulsarem la gestió pública de totes les plantes embotelladores, que actualment enriqueixen uns pocs extraient de forma insostenible un recurs cada vegada més escàs”.

El cap de llista de la CUP, Dani Cornellà, va visitar ahir el municipi d’Arbúcies, al Montseny, una de les zones que concentra més plantes embotelladores del país, per presentar les propostes de la formació independentista per a gestionar aquest recurs. “El canvi climàtic està afectant de forma desproporcional el litoral mediterrani, i sequeres com l’actual seran recurrents i s’agreujaran, per això la CUP impulsarem la gestió pública de totes les plantes d’extracció d’aigua mineral, per a gestionar el recurs de forma responsable i que els seus beneficis reverteixin al territori”, ha declarat Cornellà, que ha denunciat “el contrasentit que suposa que en temps de sequera haguem continuat extraient aigua dels aqüífers per a la seva exportació mentre es posaven límits al consum ciutadà”.

Al punt de mira de la CUP hi ha la llei de mines, 22/1973 de 21 de juliol, que regula les concessions d’extracció il·limitades en el temps i fins a l’esgotament dels punts d’extracció. Aniol Pujolràs, exregidor d’Arbúcies que ha acompanyat Cornellà durant la visita, ha reblat que “aquesta llei franquista i les concessions que en depenen han de ser derogades, els que volem una Catalunya republicana i independent no podem tolerar que uns pocs privilegiats es beneficiïn de l’extracció privada d’un recurs que hauria de ser comú”. La proposta cupaire, tal com ha exposat Cornellà, es basaria en la propietat pública del recurs i les plantes d’extracció i embotellament, “per garantir que no se n’extreu més del que és sostenible, i que no n’exportem quan ens en fa falta aquí”.

Cornellà també ha criticat la falta d’estudis d’impacte ambiental per a moltes de les plantes d’extracció: “veiem com al Montseny o la vall de Llémena diversos pous, alguns de recent construcció, operen sense que se n’hagi estudiat l’impacte, i en el cas del Montseny encara se’n proposen de nous”, fet pel qual ha proposat una moratòria de permisos fins a disposar dels estudis pertinents.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid