Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Litoral nord-català
El govern compromés amb la Llei del Conservatori del Litoral

La directora general de Polítiques de Muntanya i del Litoral, Roser Bombardó, ho va anunciar divendres passat  durant les terceres jornades de debat sobre el Conservatori del Litoral que se celebren a Girona organitzades per SOS Costa Brava

19/11/2023

Per tal de seguir exigint la immediata constitució del Conservatori del Litoral SOS Costa Brava va celebrar ahir, divendres la tercera jornada reivindicativa sobre la creació de l’organisme. Va ser durant tota la tard a l’Auditori Josep Irla de Girona i a més de reivindicar l’urgent impuls del Conservatori del litoral, també va servir per demanar que es financi amb el 50% de la taxa turística del municipis del litoral català, i així garantir la seva viabilitat econòmica, d’acord amb la proposta de SOS Costa Brava. Un dels grans titulars de la jornada és que, si bé no se cenyeix a la immediatesa que reclama la federació ecologista, és que la Generalitat de Catalunya preveu presentar el projecte de llei de l’organisme el primer trimestre de l’any vinent.

L'objectiu del Conservatori serà la compra de sòl al litoral per preservar-lo de la urbanització, restaurar-lo si cal i gestionar-lo adequadament.

D’altra banda, SOS Costa Brava reclama també que s’atorgui al Conservatori del litoral de Catalunya la capacitat per expropiar, i el dret d’adquisició preferent (tempteig i retracte) en les transmissions de finques rellevants i sensibles al litoral català. La federació denuncia l’incompliment continuat del mandat del Parlament de Catalunya, derivat de la Disposició Addicional Novena de la Llei 8/2020 de 30 de juliol de protecció i ordenació del litoral del Parlament de Catalunya. Aquesta disposició ordenava al Govern la creació del Conservatori del litoral en el termini màxim d´un any. La federació vol posar de manifest un cop més el greu retard del Govern en haver passat tres anys i denuncia que la Llei continua pendent de tramitació.

Hi ha identificades més de 60 pinedes i retalls de natura amenaçats per projectes urbanístics, de camps de golf o de marines portuàries. Alguns d’aquests espais amenaçats són els Olivars de sa Guarda a Cadaqués, la Pineda de la Farella a Llançà, les pinedes i arrossars dels Jonquers a Pals, l’Espai d’Interès Natural del Puig Montcal a Begur, la pineda Bellafosca a la platja de la Fosca a Palamós, la Pineda del Canadell a Calella de Palafrugell, els darrers retalls de bosc a Aigua Xelida a Palafrugell, la Riera del Mas Llor a Tamariu, la pineda de la desembocadura del Ridaura a Platja d’Aro. A més a més, torna a planar l’amenaça sobre un espai tan emblemàtic com la cala d’Aiguafreda a Begur, ja que la promotora Cap sa Sal, ha portat als tribunals la salvaguarda de 70 hectàrees de bosc contra un projecte immobiliari de més de 250 cases i dos hotels determinada pel Pla Director de la Costa Brava.

SOS Costa Brava recorda la existència de punts conflictius al litoral gironí que exigeixen una urgent actuació, la seva adquisició per formar part del Patrimoni públic de sòl i un projecte de renaturalització i gestió per part del Conservatori. En aquest sentit, proposa com a prioritari a la Costa Brava, l’adquisició de les 13 hectàrees de terrenys afectats pel projecte d’ampliació de la Marina Port d’Aro, que permetria salvar el darrer retall de front marí de Platja d´Aro, que encara queda sense estar ocupat per noves edificacions i roman verge. La federació reivindica l’aturada del projecte d’ampliació de la Marina amb 272 amarradors, l’anul·lació de les previsions del complex urbanístic/portuari amb els 340 nous habitatges i un hotel, alhora que reclama la regeneració i protecció de l’espai atesos els seus valors naturals, la ubicació en la desembocadura del Ridaura, la presència de dunes i pineda, el caràcter inundable de la zona i el gran potencial natural.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid