Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
covid-19
El Grup de Sanitat de Tarragona insta el delegat del CATSalut a depurar responsabilitats
21/05/2020 Salut
El Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública de Tarragona ha realitzat una roda de premsa aquest matí davant al delegació del CATSalut al Camp de Tarragona, per tal d’instar al director territorial a depurar responsabilitats sobre la gestió de la crisi sanitària a les diferents residències i centres sanitaris, així com garantir la protecció de les professionals en l’actual fase de desconfinament.

Coincidint amb les protestes que han iniciat les professionals i usuàries de l’Hospital de Santa Tecla i Joan XXIII aquesta setmana, el Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública de Tarragona no sols ha volgut mostrar-los-hi el seu suport i fer una crida a secundar-los, sinó també a reclamar a la porta de la delegació del Departament de Salut de la Generalitat que la institució actuï de forma decidida per resoldre problemes endèmics des de l’inici de la crisi sanitària de la COVID-19.

En aquest sentit, han reivindicat per enèsima vegada que les treballadores dels centres sanitaris disposin dels EPIs necessaris, no sols perquè es protegeixi la seva salut, sinó també les de les usuàries. Des del 2 d’abril, que el Grup va iniciar la campanya «Defensem la sanitat pública», han pogut constatar, a través de les denúncies de les treballadores, que la manca d’aquests elements de protecció és generalitzada a tots els centres. Fins i tot, la membre del Grup i sanitària jubilada de l’Hospital Joan XXIII, Montse Sans, ha denunciat que «sí que hi havia material homologat, però que aquest no s’ha repartit i s’ha quedat al magatzem, mentre moltes treballadores anaven protegides amb material fabricat artesanalment».

La problemàtica s’agreuja amb d’altres qüestions, com ara les proves PCR de detecció del virus, els constants canvis de protocol als hospitals i als CAPs, l’esgotament de les mateixes professionals i la manca de personal. Una situació que s’aguditza a les residències de gent gran, on s’ha constatat la manca de recursos i personal per poder atendre les pacients.

El Grup ha recordat que el passat 1 de Maig va fer arribar una carta al delegat del CATSalut a Tarragona per tal de fer-li arribar totes aquestes problemàtiques, que caracteritzen el conjunt de centres sanitaris i sociosanitaris de la ciutat. En no respondre, el Grup li va fer arribar de nou una carta la setmana passada, la qual aquest cop, sí que ha respost. Tanmateix, el Grup critica que el delegat hagi respost la carta excusant-se amb l’argument de la recentralització de competències per part del govern espanyol. Si bé el Grup també denuncia aquesta mesura del govern espanyol, creu que la Generalitat té marge per poder actuar, com ara depurant responsabilitats sobre situacions d’important gravetat com les succeïdes a l’Hospital Sociosanitari Francolí, motivats no per la manca de competències, sinó per la negligència en la gestió d’aquests centres sanitaris i de gent gran.

Per últim, la membre del Grup Laia Estrada, ha posat el focus en la gestió post-confinament. Si bé els centres hospitalaris han pogut fer front a l’epidèmia reduint l’activitat ordinària a la mínima expressió, això ha provocat un augment de les llistes d’espera, que encara suposarà una major sobrecàrrega de treball sobre les professionals que porten setmanes fent front a la COVID-19. Per aquest motiu la membre del Grup de Treball pregunta «com es recuperarà l’activitat posposada i, alhora, es garantirà el descans d’un personal que s’ha feixat la pell durant els darrers mesos». Segons Estrada, l’única solució és avançar cap a un model 100% públic i «invertir més que mai en el sistema sanitari per sortir en condicions d’aquesta crisi i no generar més greuges tant a usuàries, que suporten llistes d’espera inacabables, com a les treballadores, les quals han cobrat una misèria de paga extra, mentre se les hi manté una reducció del sou del 5% des de fa 10 anys».

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2020 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid