Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1981-Mor el pres independentista irlandès Bobby Sands després de 66 dies de vaga de fam

Mor el pres independentista irlandès Bobby Sands  després de 66 dies de vaga de fam

05/05/1981 Tal dia com avui
1981-Mor el pres independentista irlandès Bobby Sands 1981-Mor el pres independentista irlandès Bobby Sands
El 5 de maig de 1981 mor el pres independentista irlandès Bobby Sands després de 66 dies de vaga de fam. Robert Gerard Sands (en irlandès Roibeard Gearóid Ó Seachnasaigh; Whiteabbey, Irlanda del Nord, 9 de març de 1954 - Presó de Maze, 5 de maig de 1981) fou membre de l'IRA Provisional i membre electe del Parlament del Regne Unit, per bé que no va arribar a ocupar el càrrec, atès que va morir mentre era a la presó de Maze o Long Kesh.

En Bobby Sands va ser el líder de la vaga de fam del 1981 que va tenir lloc quan els presos republicans de l'IRA i l'INLA protestaven en contra de l'eliminació de l'Special Cathegory Status, que s'havia creat l'any 1972 garantint l'estatus de presoner de guerra a tots els presos detinguts durant el conflicte nord-irlandès, i que s'havia eliminat l'any 1976 per culpa de la política de criminalització que s'havia iniciat llavors, en contra dels presos republicans, que van passar a ser considerats criminals comuns.

Mentre estava en vaga de fam, en Sands va ser elegit parlamentari de Westminster per Fermanagh i South Tyrone com a candidat Anti H-Block provocant un ressò mundial en la premsa.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid