Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
No tenim Reu
EH Bildu i ERC impulsen al Senat espanyol una proposta per a retirar del Codi Penal els delictes d'injúries a la Corona

El grup Esquerra Republicana – Euskal Herria Bildu registra una Proposició de Llei per a despenalitzar els delictes d'injúries a la monarquia i els ultratges a Espanya

24/03/2020 Política

EH Bildu i ERC han presentat una Proposició de Llei al Senat per a retirar del Codi Penal les injúries a la Corona que actualment es castiguen amb penes que oscil·len entre sis mesos i dos anys de presó. Les formacions sobiranistes basca i catalana consideren que una democràcia real hauria de posar vies perquè totes les persones expressin les seves idees lliurement, i per això, el Grup Parlamentari Esquerra Republicana – Euskal Herria Bildu insta a modificar la Llei orgànica 10/1995 del 23 de novembre del Codi Penal per a superar les censures que tipifiquen com a delicte la crema de banderes o les injúries a la monarquia.

Durant els últims anys s'han produït diversos casos en els quals la justícia espanyola ha perseguit a artistes, periodistes o revistes satíriques per fer ús de la seva llibertat d'expressió a través de cançons, publicacions en xarxes socials i/o portades amb referències a la Monarquia.

EH Bildu i ERC recorden que el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha declarat que “l'interès d'un Estat per protegir la reputació del seu propi Cap d'Estat no pot justificar la concessió al mateix Estat d'actuar contra el dret a informar o expressar les opinions sobre ell”. Per això, el TEDH sosté que la crema de les imatges del Rei entra dins del àmbit de la crítica política i està protegit pel dret a la llibertat d'expressió.

De la mateixa manera, EH Bildu i ERC recalquen que l'article 19 de la declaració Universal dels Drets Humans assenyala que “tot individu té dret a la llibertat d'opinió i d'expressió, sense ser molestat a causa de les seves opinions”. També l'article 10 del Conveni per a la Protecció dels Drets Humans i de les Llibertats Fonamentals realitzat a Roma i ratificat per l'Estat espanyol recull que aquest dret comprèn la llibertat de rebre i comunicar informacions o idees sense que hi hagi ingerències per part de les autoritats públiques. EH Bildu i ERC defensen que l'Estat Espanyol ha d'adequar la legislació vigent a les exigències dels convenis anteriorment esmentats. Totes dues formacions creuen que més enllà de les consideracions ètiques, morals o polítiques de cada ciutadà, aquest tipus d'expressions no haurien de figurar en el Codi Penal, sinó que haurien de considerar-se mostres de la llibertat d'expressió individual complint amb els criteris que estableix del TEDH.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2020 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid