Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1963 El guerriller Ramon Vila Capdevila 'Caracremada' és assassinat per la Guàrdia Civil en una emboscada

1963 El guerriller Ramon Vila Capdevila 'Caracremada' és assassinat per la Guàrdia Civil en una emboscada

07/08/1963 Tal dia com avui

Tal dia com avui de 1963 Ramon Vila Capdevila 'Caracremada', guerriller antifeixista, va ser assassinat per les bales de la Guàrdia Civil en una emboscada prop de la masia de la Creu del Perelló, entre els termes de Castellnou de Bages i Balsareny.

Un guerriller antifeixista

L'any 1943, en plena Segona Guerra Mundial, fou detingut pels nazis a Perpinyà. L'any següent s'escapà i s'incorporà a la resistència francesa de Llemotges i al maquis de Rochechouart (Alta Viena), on se'l conegué com a Capità Raymond, i quan va realitzar múltiples sabotatges. Les autoritats franceses li concediren la Legió d'Honor, que Ramon Vila va rebutjar.

Més endavant tornà a Catalunya per lluitar contra el franquisme. Va fer de guia de la CNT, amb el nom de Ramon Llaugí, travessant molts cops els Pirineus, transportant armes o activistes. Va fer sabotatges contra torres d'alta tensió per lluitar contra el règim franquista. El maig de 1947 va dirigir un grup de 50 guerrillers que havien d'atemptar contra Franco, que feia una visita a les mines de Sallent, però van fer marxa enrere a causa d'un accident. L'any 1951 la CNT va decretar la retirada dels seus homes, tot i que Ramon Vila continuà la seva lluita en solitari als boscos de l'interior de Catalunya fins la seva mort en una emboscada.

Per saber-ne més:

Ramon Vila Capdevila 'Caracremada'

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid