Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Kurdistan
Vaga general a l'Iran per commemorar el 27è aniversari de l'assassinat de Ghassemlou, dirigent de PDKI

La vaga tindrà lloc dimecres 13 de juliol quan fa 27 anys de l'assassinat a Viena del líder del PDKI, mort a trets per agents secrets iranians

12/07/2016 Internacional

La facció liderada per Mustafà Hijri del Partit Democràtic del Kurdistan de l'Iran (PDKI) ha fet pública la convocatòria. La vaga tindrà lloc dimecres 13 de juliol quan fa 27 anys de l'assassinat a Viena del líder del PDKI. Agents secrets iranians van abatre a trets Abdulrahman Ghassemlouquan l'havien convocat per parlar d'una proposta de pau, segons informa Kurdiscat.cat

En el comunicat, el partit iranià ha agraït el suport popular que els seus guerrillers han trobat en els recents combats contra les tropes d'ocupació del règim teocràtic dels mullahs.

Abdul Rahman Ghassemlou

Era fill de Muhammad Vesugh, un ric terratinent kurd de la tribu Shahak. Va estudiar a una escola alcorànica a Urmia i després estudis universitaris a França i a Txecoslovàquia on va conèixer a Helen Krulich amb la que es va casar i va tenir dues filles, Mina (1953) i Hewa (1955), segons consta a la Viquipèdia.

Va tornar al Kurdistan el 1952 i durant uns anys fou un actiu militant kurd a les files del Partit Democràtic del Kurdistan Iranià. El 1973 fou elegit secretari general del partit al tercer congrés i després reelegit algunes vegades. Va donar suport a la revolució contra el xa Reza Pahlevi el 1979, i quan Khomeini no va reconèixer els drets kurds es va revoltar contra aquest que va declarar als kurds la guerra santa; els kurds van patir massacres i execucions, moltes de membres del partit, que van durar fins al 1984. Ghassemlou es va exiliar a Europa. Des de 1980 a 1988 la guerra Iran-Iraq va amagar el conflicte kurd. Acabada la guerra el govern iranià va decidir negociar i es van celebrar diverses entrevistes a Viena (28 i 30 de desembre de 1988, 20 de gener i 13 de juliol de 1989).

A la darrera reunió del 13 de juliol la delegació iraniana la formaven Mohamed Jafar Sahraroudi, Hadi Mustafawi i Amir Mansur Bozorgian, i la kurda Abdullah Ghaderi Azar, Fadhil Rassul i el mateix Ghassemlou. Els tres iranians van matar als tres kurds i van poder escapar tranquil·lament. Ghassemlou fou enterrat a París el dia 20. El govern austríac no va denunciar a la república islàmica per aquestos assassinats i va permetre el retorn a Iran dels tres assassins, un lliurement, un altres expulsat, i el tercer després d'estar uns mesos refugiat a l'ambaixada. No hi va haver investigació. El vicesecretari general, Sadegh Sharafkandi, va ocupar el lloc de Ghassemlou.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid