Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Tortura
Arrenca amb un debat sobre la tortura la sisena edició de l'Estiu Crític a Santa Coloma de Farners
02/07/2016 Drets i Llibertats

Dijous passat va tenir lloc a la Casa de la Paraula la primera sessió de l'Estiu Crític d'enguany, el cicle de xerrades que la CUP Farners organitza cada estiu per promoure el debat entorn de problemàtiques actuals des d'una perspectiva crítica i compromesa. 

Els encarregats d'engegar al cicle van ser l'Helena Solà i en Benet Salellas, amb un primer acte dedicat a abordar la problemàtica de la tortura, tant a l'Estat espanyol com a nivell internacional. Solà, jurista especialitzada en drets humans, és treballadora de l'Organització Mundial Contra la Tortura, un organisme internacional no governamental amb seu a Ginebra que coordina més de 300 entitats locals de defensa dels drets humans i lluita contra la tortura d'arreu del món, incloses entitats catalanes i estatals. Salellas és advocat i, durant aquesta legislatura, també diputat de la CUP – Crida Constituent per Girona, destaca la seva tasca com a advocat defensor en diversos casos on s'han vulnerat drets fonamentals, com ara els encausats a l'Audiència Nacional per la crema de  fotos del rei, falsos acusats de gighadisme («Comando Dixan»), etc.   

Solà va traçar un mapa general de l'abast de la tortura arreu del món, de les seves causes i conseqüències, així com un marc conceptual per entendre el fenomen en totes les seves dimensions, que van més enllà de l'exercici de la violència física i inclouen, per exemple, maltractaments o amenaces psicològiques. Solà també va presentar els preocupants resultats preliminars del recent estudi sobre la tortura al País Basc, un informe científic que identifica i documenta més de 4.000 casos de tortura entre el 1960 i 2013.       

Per la seva banda, Salellas va insistir en la desigualtat socioeconòmica com un dels factors que expliquen la tortura i la seva permanència. Des de la perspectiva dels moviments socials que lluiten en defensa dels drets humans, Salellas va emfatitzar la importància de la conscienciació en totes les lluites i  àmbits de la vida quotidiana, especialment en els programes de formació dels funcionaris que tenen contacte de primera mà amb la ciutadania, com policies locals o metges d'atenció primària. 

Tot plegat, propostes a tenir en compte en la construcció d'una República catalana lliure de tortura, maltractaments,  a l'avantguarda de la protecció i lluita a favor dels drets humans. 

Després d'aquest acte, l'Estiu Crític continuarà dijous que ve, a les 20h a les Mesures de la Plaça Farners, amb l'experiència de dos voluntaris independents a camps de refugiats de Grècia, tractant la vergonyosa gestió europea d'aquesta crisi i quina resposta hi podem donar.

Valora
Rànquings
  1. Els Mossos d'Esquadra detenen a Girona el veterà militant independentista Quim Tell durant una protesta davant de la seu de la Fundación Princesa de Girona
  2. La Fundación Princesa de Girona intenta enganyar a l'Unigirona
  3. Alternativa per Cervià i Raset guanya les eleccions per primera vegada
  4. Convoquen una concentració a Girona en contra dels premis de la Fundación Princesa de Girona
  5. 44è aniversari de la mort del lluitador independentista Fèlix Goñi 'Bruc'
  6. Homenatge Nacional a Carles Castellanos i Llorenç
  7. Poble Lliure: "A Catalunya cal articular un Front popular, republicà i antifeixista per la Independència"
  8. Micro-mecenatge per fer possible el documental: “Laietana, 43. El cau de la Bèstia”
  9. El missatge de la Flama del Canigó a càrrec del conseller de Cultura a l'exili, Lluís Puig i Gordi
  10. La gran posada al dia (“The Big Catch-Up”)
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid