Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El Tricentenari a Mallorca

El dissabte 4 d'abril a la torre del Serral dels Falcons (Portocristo) es farà un acte commemorant la resistència de l'illa durant la Guerra de Successió

03/04/2015 Memòria històrica

Demà l'Obra Cultural Balear i la comissió mallorquina del Tricentenari commemoraran que el quatre d’abril de 1715, 300 soldats borbònics provaren de desembarcar al port de Manacor i tan sols 30 voluntaris del poble els feren fugir. Al migdia es dipositarà un ram de llorer al peu de la torre dels Serral dels Falcons i s'escoltaran els parlaments i cançons de Biel Majoral, Bartomeu Mestre, Maria Rosselló i Mateu Xurí, acompanyats amb les músiques de Delfí Mulet i Biel Torres. El segon acte de demà serà a les 17:15 al local de l’Obra Cultural Balear de Manacor, carrer Jaume II, on es projectarà el documental de Pere Sánchez La Resistència.

El dia 4 d’abril de 1715 hi ha el primer intent de desembarcament borbònic a l'illa de Mallorca. Segons diverses fonts, el jove artiller Guillem Riera, des de la seva talaia de defensa, a la Torre del Serral dels Falcons, albirà com s’acostaven els vaixells felipistes. Va sonar el corn a la manera dels maulets i, a la correguda, acudiren trenta homes, amb trabucs i ballestes, a enfortir la resistència. Els felipistes, des dels seus vaixells, arriaren llanxes amb més de tres-cents soldats francesos ben armats. Amb el petit canó de la torre, un falconet que disparava bales com una taronja, Guillem Riera va posar-se a disparar sense aturall i, gràcies a la precisió, espantà les barcasses. Desconeixedors de les limitades forces que els disparaven des de la costa, els atacants tornaren als vaixells i fugiren. Mentre, des de terra, els milicians mallorquins, no donaven descans als arcabussos i a les ballestes. Guillem Riera, tampoc no s’aturà, però el petit canó, tan calent com estava, va rebentar i el va matar. Gràcies a ell, les tropes borbòniques estarien més de dos mesos a tornar. La setmana abans a Barcelona van ser apressats el General Moragues, Pau Macip i Jaume Roca que foren condemnats a mort acusats de voler anar a Mallorca. El dia 27 de març, després de ser torturats, els penjaren a la forca, els esquarteraren i el cap del General Moragues va ser introduït en una gàbia de ferro penjada al Portal de Mar de Barcelona.

L'any 1936, com a conseqüència del bombardeig de les forces franquistes durant el desembarcament de Mallorca, la torre del Serral dels Falcons va ser parcialment destruïda.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid