Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El Tricentenari a Mallorca

El dissabte 4 d'abril a la torre del Serral dels Falcons (Portocristo) es farà un acte commemorant la resistència de l'illa durant la Guerra de Successió

03/04/2015 Memòria històrica

Demà l'Obra Cultural Balear i la comissió mallorquina del Tricentenari commemoraran que el quatre d’abril de 1715, 300 soldats borbònics provaren de desembarcar al port de Manacor i tan sols 30 voluntaris del poble els feren fugir. Al migdia es dipositarà un ram de llorer al peu de la torre dels Serral dels Falcons i s'escoltaran els parlaments i cançons de Biel Majoral, Bartomeu Mestre, Maria Rosselló i Mateu Xurí, acompanyats amb les músiques de Delfí Mulet i Biel Torres. El segon acte de demà serà a les 17:15 al local de l’Obra Cultural Balear de Manacor, carrer Jaume II, on es projectarà el documental de Pere Sánchez La Resistència.

El dia 4 d’abril de 1715 hi ha el primer intent de desembarcament borbònic a l'illa de Mallorca. Segons diverses fonts, el jove artiller Guillem Riera, des de la seva talaia de defensa, a la Torre del Serral dels Falcons, albirà com s’acostaven els vaixells felipistes. Va sonar el corn a la manera dels maulets i, a la correguda, acudiren trenta homes, amb trabucs i ballestes, a enfortir la resistència. Els felipistes, des dels seus vaixells, arriaren llanxes amb més de tres-cents soldats francesos ben armats. Amb el petit canó de la torre, un falconet que disparava bales com una taronja, Guillem Riera va posar-se a disparar sense aturall i, gràcies a la precisió, espantà les barcasses. Desconeixedors de les limitades forces que els disparaven des de la costa, els atacants tornaren als vaixells i fugiren. Mentre, des de terra, els milicians mallorquins, no donaven descans als arcabussos i a les ballestes. Guillem Riera, tampoc no s’aturà, però el petit canó, tan calent com estava, va rebentar i el va matar. Gràcies a ell, les tropes borbòniques estarien més de dos mesos a tornar. La setmana abans a Barcelona van ser apressats el General Moragues, Pau Macip i Jaume Roca que foren condemnats a mort acusats de voler anar a Mallorca. El dia 27 de març, després de ser torturats, els penjaren a la forca, els esquarteraren i el cap del General Moragues va ser introduït en una gàbia de ferro penjada al Portal de Mar de Barcelona.

L'any 1936, com a conseqüència del bombardeig de les forces franquistes durant el desembarcament de Mallorca, la torre del Serral dels Falcons va ser parcialment destruïda.

Valora
Rànquings
  1. La Fiscalia demana sis anys de presó per una suposada participació en uns aldarulls durant una mobilització independentista
  2. Articular políticament la Unitat Popular i el republicanisme d’esquerres
  3. L’ANC anima a inscriure’s al registre de Consum Estratègic per engrandir els més de 148.000 canvis de contracte duts a terme fins ara
  4. Rèplica de Màrius Serra a Javier Cercas
  5. USTEC·STEs amb la mestra de Terrassa
  6. Coincidint amb la Diada Nacional es fa crida per assolir la República Confederal dels Països Catalans
  7. Discurs d’en Lluc Salellas al ple d’investidura a l’Ajuntament de Girona
  8. Un pres no pot ser democràtic
  9. La Intersindical-CSC es reuneix amb el conseller Jordi Puigneró per avançar en la construcció de la Generalitat de la República
  10. Es difonen diversos comentaris d'escarni dedicats a Quim Forn que han estat escrits per unionistes a les xarxes socials
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2019 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid