Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Llengua
Escola Valenciana, Albert Jané i Cerveses Moritz, finalistes del II Premi Martí Gasull i Roig

Els membres del jurat han escollit els tres finalistes entre els 150 candidats que va proposar la ciutadania.

09/01/2015 Llengua
Premi Gasull Premi Gasull

Després d’un procés de deliberació els 7 membres del jurat del II Premi Martí Gasull i Roig han escollit els tres finalistes. Són Escola Valenciana, el que va ser director de la revista Cavall Fort Albert Jané i l’empresa Cerveses Moritz.

El jurat ha escollit els finalistes entre els 150 candidats que van proposar més de 400 persones en un procés obert que va acabar el passat 3 de novembre. El jurat està format per l’escriptor i Creu de Sant Jordi 2014 Jaume Cabré, l’escriptor Carles Torner, el professor i polític eivissenc Bernat Joan i Marí, l’escriptora i editora valenciana Rosa Serrano, el director del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona Jordi Manent, el membre i fundador de la Plataforma per la Llengua Bernat Gasull i el president de l’ONG del català Óscar Escuder.

 El jurat considera que els tres finalistes compleixen amb l’objectiu de ser un exemple a seguir en la defensa del català perquè han promogut la llengua com a eina de cohesió social des d'una perspectiva transversal en l'àmbit socioeconòmic, en tots els àmbits educatius, a les administracions i en l’àmbit cultural.

El premi

El guanyador obtindrà un premi en metàl·lic de 3.000€ i se li entregarà un guardó creat especialment per l’orfebre i joier Joaquim Capdevila, reconegut internacionalment.

Capdevila ha participat en les principals exposicions de joiera contemporània del segle XX a Europa, Amèrica, Austràlia i Japó. La seva obra està present en diferents museus d’Europa.

Capdevila ha dissenyat altres distincions com la Creu de Sant Jordi, la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya o el guardó dels Premis Nacionals de Cultura.

Primera edició

El guanyador de la primera edició del Premi Martí Gasull i Roig va ser l’Assemblea de Docents de les Illes Balears. El guardó se’ls va lliurar en un gran acte el passat 4 de febrer de 2014 al Born de Barcelona.

 En la votació popular hi van participar més de 4.000 persones, i hi va haver més de 100 propostes de candidats.

L’Assemblea de Docents de les Illes Balears es va imposar a la Viquipèdia en català i a l’activista d’Elx Joan-Carles Martí, que en van ser els finalistes.

En record de Martí Gasull i Roig

Martí Gasull i Roig (Barcelona, 2 d’abril de 1969 - Manāslu, Nepal, 23 de setembre de 2012) va morir al mont Manāslu a l’Himàlaia quan una allau va caure al campament base on descansava la seva expedició. La família i la Plataforma van rebre centenars de mostres de suport i de condol. De fet, diverses entitats i institucions van premiar a títol pòstum la trajectòria d’en Martí en l’àmbit de l’activisme lingüístic. L’octubre de 2012 va rebre la Creu de Sant Jordi que atorga la Generalitat de Catalunya a títol pòstum. També va rebre la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de l’Ajuntament de Barcelona. Per a més informació sobre Martí Gasull i Roig podeu clicar aquí.

 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid