Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Alliberament nacional
Es donen a conèixer públicament tres esborranys de Constitució Catalana

L'esborrany presentat pel jutge Santiago Vidal li pot costar la carrera, tot i així ha manifestat que té un somni: "Jo veuré el naixement de la república de Catalunya exercint com a jutge"

31/01/2015 Política

El jutge Santiago Vidal i el professor de Ciències Polítiques Oriol Vidal-Aparicio han presentat, aquest migdia al'Ateneu Barcelonés, les seves propostes de Constitució catalana. També s'ha donat a conèixer una tercera proposta realitzada per Juristes per la Independència, encapçalat per Sebastià Sardiné.

Els projectes ja s'han penjat a la xarxa perquè els ciutadans hi puguin fer aportacions. La web unanovaconstitucio.cat aplega els tres esborranys i la de consitucio.cat, només la Oriol Vidal-Aparicio. L'objectiu és que, si la ciutadania opta per la independència de Catalunya, un Parlament constituent pugui fer servir un text com a punt de partida per a l'elaboració de la nova Constitució.

El primer portal permetrà als ciutadans enriquir els esborrany. Els ciutadans podran fer aportacions de 140 espais, com un tuit, un màxim de cinc esmenes i votar l'articulat per mostrar-hi l'adhesió. "Pretenem que sigui una eina de debat", ha expressat Joan Matamala, col·laborador de Vidal. L'aliança del magistrat amb els grups Constitucio.cat i Juristes per la Independència es traduirà en la creació de quatre grups de treball dedicats a recollir i filtrar les esmenes a les propostes. Els grups es reuniran un cop al mes per centralitzar el 'feedback' que rebin a través de les xarxes i treballaran per temàtiques: drets fonamentals i drets socials, organització territorial, poders de l’estat i medi ambient. Acabat aquest procés, s’elaborarà un document final que visualitzarà les diferents sensibilitats que s’hagin recollit de les aportacions ciutadanes. Un text que els promotors tenen la intenció de lliurar al “Parlament constituent” que s’esdevingui.

Un dels temes que generarà polèmica serà el tractactamet de la llengua i la relació amb la resta dels Països Catalans

En les propostes de Santiago Vidal i d'Oriol Vidal-Aparicio hi ha coincidència pel que fa a la llengua, amb el català com a oficial i cooficials el castellà i l'aranès oficial a la Vall d'Aran. Mentre que en la de Juristes per la Indepedència s'especifica que "1.- El català és la llengua pròpia de Catalunya i l’eix vertebrador de la Nació catalana. Tots els ciutadans de Catalunya tenen el deure de conèixer-la i el dret d’usar-la sense limitacions. 2.- La llengua catalana és l’oficial i habitual de totes les Institucions de Catalunya. Només tindran validesa jurídica les disposicions redactades en llengua catalana. Tot i que hi ha una transitòria on es demana una moratòria de 10 anys des del moment d'aprovar-se la Carta Magna, d'ús del castellà per relacionar-se amb les administracions "en atenció a les especials circumstàncies anteriors a la independència".

L'esborrany presentat pel jutge Santiago Vidal li pot costar la carrera

La Fiscalia General de l'Estat, ha demanat l'expulsió de la carrera judicial del magistrat. Falta veure què decideix, finalment, el Consell General del Poder Judicial. L'associació Jutges per la Democràcia demana que s'arxivi l'expedient i recorda que les actuacions del jutge Vidal són extraprofessionals i estan emparades per la llibertat ideològica i d'expressió.

La Fiscalia argumenta que amb la redacció de l'esborrany el juge ha incomplert la fidelitat a la Constitució espanyola i a les lleis, i també ha vulnerat la llei d'incompatibilitats.

Malgra tot, Santiago Vidal ha manifestat avui que té un somni: "Jo veuré el naixement de la república de Catalunya exercint com a jutge"

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid