Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1994- Es signa el Memoràndum de Budapest

Es signa el Memoràndum de Budapest

05/12/1994 Tal dia com avui
El Memoràndum de Budapest sobre garanties de seguretat és un acord polític signat a Budapest, Hongria, el 5 de desembre de 1994, oferint garanties de seguretat per part dels seus signataris pel que fa a l'adhesió d'Ucraïna al Tractat de No Proliferació Nuclear. El Memoràndum va ser originalment subscrit per tres potències nuclears: la Federació Russa, els Estats Units i el Regne Unit. Xina i França més tard van consignar anàlogues declaracions individuals de garantía.

Ucraïna va cedir 5000 bombes nucleares i 220 vehicles de llarg abast necessaris per usar-les, incloent 176 míssils balístics intercontinentals i 44 avions bombarders de gran abast amb capacitat nuclear. El memoràndum inclou garanties de seguretat davant les amenaces o l'ús de la força contra la integritat territorial o la independència política d'Ucraïna, així com la de Bielorússia i Kazakhstan. Com a resultat, Ucraïna va cedir el tercer arsenal d'armes nuclears al món entre 1994 i 1996. Durant la crisi de Crimea de 2014, els Estats Units van declarar que la implicació rus és una violació de les seves obligacions envers a Ucraïna en el context del Memoràndum de Budapest.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2021 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid