Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Enquesta
L'opció de l'estat propi obté majoria absoluta per primer cop a la història

La independència ja és l'anhel del 51,1% dels ciutadans del Principat

27/06/2012 Política

La independència obté la majoria absoluta. El baròmetre d'estiu del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) ha revelat que l'estat propi ja és l'anhel del 51,1% dels ciutadans del Principat, que votarien favorablement a l'estat propi en un referèndum per la independència. Una opció que ha crescut 6,5% punts respecte l'anterior baròmetre, el de febrer. Votaria en contra el 21,1%, un 3,6% menys, i s'abstindria un 21,1.

Segons la segona onada del Baròmetre d'Opinió Pública del CEO, realitzat entre 4 i el 18 de juny, els catalans escullen per primer cop a la història l'estat independent com a primera opció, amb un 34%. L'opció de l'estat propi ha crescut 9,5 punts en any i mig i gairebé s'ha triplicat des del 2006. La segona classificada és un estat dins d'una Espanya federal, amb el 28,7%, seguida d'una comunitat autònoma d'Espanya, amb el 25,4. La regió d'Espanya obté el 5,7; el 5% no ho sap, i l'1,3 no contesta.

Per tant, el 68,4% dels catalans creu que Catalunya ha assolit un nivell insuficient d'autonomia, enfront del 21,3% que creu que és suficient.

D'altra banda, el 76,5% està totalment o més aviat a favor del fet que les administracions catalanes recaptin i gestionin els impostos. El 9,7% està més aviat en contra que les administracions catalanes passin a recaptar i decidir la distribució dels impostos dels ciutadans de Catalunya, i el 6,4% totalment en contra.

L'atur i la precarietat laboral, el principal problema

D'altra banda, els ciutadans del Principat situen l'atur i la precarietat laboral com el principal problema que pateixen actualment, amb un 57,3%, seguit del funcionament de l'economia amb un 52% i la insatisfacció amb la política amb un 23,7%. Per sota hi ha el sistema de finançament de Catalunya (14,4%) i les relacions Catalunya-Espanya (12%).

El 50,9% dels ciutadans diuen que els interessa molt o bastant la política, enfront del 47,3% que els interessa poc o gens. Paral·lelament, el 70,8% diu estar poc o gens satisfet amb el funcionament de la democràcia, i només el 25,1% es mostra bastant o molt satisfet.

Els ciutadans veuen poca qualitat democràtica

Respecte als gestors polítics, fins a un 77,7% dels enquestats creuen que els polítics només busquen el benefici propi i el 82,5% afirmen que no tenen en compte el que pensa la gent.

Pel que fa a la capacitat de la gent del carrer per influir en el que fan els polítics, base de la democràcia, el 59,5% creuen que els ciutadans no poden influir en la política, mentre que el 37,%% sosté que sí.

En aquest sentit, el 65,4% es mostra partidari d'augmentar la participació dels ciutadans en les decisions importants del Govern. El 55,1% considera important combatre la pujada de preus i el 38,1% protegir la llibertat d'expressió.

Cap partit parlamentari genera confiança

Pel que fa a la simpatia envers els partits polítics, el Baròmetre només ofereix als enquestats les forces amb representació al Parlament. D'aquestes, la que més simpatia genera és CiU amb el 26% seguit del PSC amb el 14,2%, i ERC (9,3%) i ICV-EUiA (8%). Tot i així l'opció que guanya és cap partit polític, amb un 28%, superior a l'opció de CiU.

La federació convergent rep així un càstig de la població, ja que baixa respecte a l'anterior baròmetre, quan era l'opció guanyadora amb el 28,4%, tot i que el 25,9%
seguia optant per cap partit polític.

Superior a SI i C's hi ha l'opció d'altres partits, que escull un 1,9% dels enquestats.

Si ara es fessin eleccions, CiU, el PSC i el PP baixarien. En canvi, ERC i ICV-EUiA pujarien. La majoria de la població, però, o no votaria (11,6%) o es mostra indecisa (18,5%).

La majoria de la població se sent d'esquerres

A l'hora de preguntar als enquestats com es defineixen guanya l'esquerra. El 34,3% se sent d'esquerres, el 18% de centre esquerra i el 2% d'extrema esquerra. D'altra banda, el 17,7% es defineix de centre, el 7,7% de centre dreta i el 3,9% de dretes.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid