Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Llengua
Triple trobada d'escoles en valencià aquest cap de setmana

Més de 25.000 persones assisteixen aquest diumenge a la 25a Festa per la Llengua de la Plana Alta i la Plana Baixa i la 24a Trobada d’Escoles en Valencià de l’Alacantí a Mutxamel

29/04/2012 Llengua
El País Valencià ha acollit aquest cap de setmana tres trobades d'escoles en valencià. Divendres es va celebrar la X Trobada de Secundària i Batxillerat de l’Alacantí a Alacant, on hi van participar més de 2.500 alumnes de 14 instituts. Aquest diumenge és el torn de la 25a Festa per la Llengua de la Plana Alta i la Plana Baixa i la 24a Trobada d’Escoles en Valencià de l’Alacantí a Mutxamel. En total s’esperen més de 25.000 persones.

Les Festes per la Llengua a les comarques del País Valencià porten per lema "Sí al valencià. No a les retallades" per fer una crida a la defensa i l'impuls d'un sistema educatiu que garantesca la qualitat de l'ensenyament públic i en valencià. En aquest context, els responsables de La Cívica - Escola Valenciana de l'Alacantí han destacat que l'anunci per part de la Conselleria d'Educació, Formació i Ocupació d'augmentar les ràtios de l'alumnat a les aules per al curs que ve suposa u"n atac a la qualitat educativa de l'ensenyament públic i un atac també als programes d'ensenyament en valencià establerts als instituts, perquè des de l'administració es voldrà fusionar grups d'immersió lingüística amb grups d'ensenyament en castellà".

El president de La Cívica - Escola Valenciana, Ferran Isabel, ha recordat que "malgrat els entrebancs nosaltres continuem treballant en positiu per continuar construint un ensenyament que garantesca el domini de les dues llengües oficials i una tercera llengua com l'anglés". Per això aquesta setmana s'ha presentat un document a la consellera d'Educació amb l'adhesió de 32 institucions i entitats, entre les quals es troben les cinc universitats públiques valencianes, amb 9 mesures irrenunciables per dur endavant un Decret sobre plurilingüisme definitiu que garantesca la competència lingüística de l'alumnat en les tres llengües, i això inclou el valencià com a llengua vehicular.

En aquest sentit, un dels punts que s'assenyalen en aquest document és que es cataloguen lingüísticament en valencià totes les places del professorat del Sistema Educatiu Valencià. Les entitats d'Escola Valenciana consideren "imprescindible que el professorat dels instituts estiguen capacitats per impartir classes en la nostra llengua, ja que a hores d'ara milers d'alumnes que passen de l'escola a l'institut no poden continuar els seus estudis en valencià perquè no hi ha suficient professorat capacitat".

Trobada de l'Alacantí

La defensa dels programes en valencià i les retallades centren les reivindicacions d'aquests dies a les trobades d'escoles del País Valencià. Més de 2.500 alumnes de Secundària i Batxillerat es va reunir divendres al parc El Palmeral d'Alacant per participar en la 10a edició d'aquesta trobada que s'organitza específicament per als instituts de la comarca de l'Alacantí i que enguany l'IES Fco. Figueras Pacheco va ser el centre acollidor de la trobada com va fer en la primera trobada de secundària i batxillerat en valencià de la comarca de l'Alacantí ara fa 10 anys.

Aquest acte, impulsat per La Cívica - Escola Valenciana de l'Alacantí i al qual s'hi van sumar els centres educatius amb ensenyament en valencià, entitats diverses i universitats, va es un element positiu de cohesió i d'estima per la llengua per part dels docent i l'alumnat de la comarca.

Dues estudiants de l'IES Fco. Figueras Pacheco van llegir el manifest d'enguany on van afirmar que 50 anys després de la publicació del llibre Nosaltres els valencians de Joan Fuster, "demostrem que nosaltres els valencians estem més conscienciats que mai en la defensa de l'escola valenciana de qualitat i en valencià".
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid