Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
PRIVATITZACIÓ
Les matrícules universitàries costaran fins a 900 euros més

L'augment de taxes és el més elevat de la història de la universitat pública

21/04/2012 Educació
Els estudiants universitaris hauran de pagar entre 600 i 900 euros més per les carreres a partir del curs que ve. La mesura del ministre espanyol d'educació, José Ignacio Wert, a proposta del secretari d'universitats de la Generalitat, Antoni Castellà, estableix que els estudiants sufraguin un 25% del cost real de la carrera, cosa que significaria un augment de més del doble del que pagaven fins ara. En el cas de les segones i terceres matrícules l'augment serà molt superior, arribant a duplicar i triplicar els preus actuals. Respecte els màsters i postgraus també es preveuen uns increments similars.

"Elitització extrema, exclusió de milers de persones"

Davant d'aquest augment de preus, la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) ha alertat que l'augment del 66% de les taxes universitàries pel curs 2012-2013 és "el més elevat de la història de la univeristat pública i que suposarà l'elitització extrema de la universitat i l'exclusió de milers de persones de l'educació pública superior".

En aquest sentit, la plataforma adverteix que "molts estudiants universitaris hauran de deixar els estudis i estudiants de secundària no podran accedir a la universitat per incapacitat econòmica" i assegura que la mesura "comportarà l’endeutament de moltes famílies en un intent de poder pagar la universitat pública".

D'altra banda, posa de manifest que s’augmenten les taxes universitàries sota la falsa premissa que l’estudiant només paga el 12% del cost de la carrera. Segons afirma la plataforma, aquests càlculs són "una fal·làcia", ja que es computen costos de recerca i investigació i despeses que no tenen a veure amb la funció formativa i investigadora de la universitat, com són les despeses protocol·làries, d’honoraris i altres de representació institucional.

Pel que fa a les beques, la PUDUP recalca que el sistema de beques que proposa la Generalitat és "insuficient i superficial i una cortina de fum per amagar les polítiques fiscals erràtiques". Aquestes beques, remarca, "no cobreixen ni molt menys el conjunt de despeses (transport, habitatge, alimentació, etc.) que ha d’afrontar un universitari i es vol fer pagar als propis estudiants les beques dels seus companys, mentre el govern elimina l’impost de successions, no grava les rendes més altes i fa ulls clucs al frau fiscal".

Per tot plegat la PUDUP anima tota la comunitat universitària i la societat en general a mobilitzar-se i "a no restar quieta davant dels atacs que rep la universitat pública".
Valora
Rànquings
  1. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  2. “Catalunya serà, CRISTIANA O NO, serà!”
  3. La ruptura inevitable: Espanya i Catalunya – autodeterminació en el complex segle XXI
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. Fora fatxes del Fossar
  6. La República laica contra les ideologies de la desigualtat i el fanatisme embrutidor
  7. Els candidats de la CUP a comarques gironines proposen una transformació ferroviària de la mobilitat a la demarcació de Girona
  8. Manifestació a Maó per la pau i contra les bases de l'OTAN
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid