Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Restabliment democràtic
La CUP demana la retirada de la Medalla d'Or a les entitats franquistes de Mataró

Per la formació, les distincions "constitueixen motiu de vergonya per aquest ajuntament democràtic"

19/01/2012 Política
La CUP demanarà a l'Ajuntament de Mataró que retiri la Medalla d'Or als col·lectius i entitats franquistes que encara ostenten aquesta distinció. La formació presentarà una moció al ple municipal del mes de febrer perquè es retiri la medalla als tres receptors de la distinció.

Al passat ple municipal es va aprovar concedir la Medalla de la Ciutat al Col·legi Cor de Maria i a la Sra. M. Lluïsa Circuns, que s’afegeixen a les altres 24 persones, entitats i col lectius que han rebut aquesta distinció. Entre aquests receptors, en destaquen tres que "constitueixen motiu de vergonya per aquest ajuntament democràtic i per la resta de ciutadans i col·lectius distingits amb aquest guardó", segons la CUP. Es tracta del dictador Francisco Franco i dels col·lectius de Excombatientes y Excautivos de la Guerra de Liberación i de Caídos por Dios y por España.

Si bé la Medalla d’Or al dictador ja va ser retirada, encara no han estat retirades les altres dues medalles a col·lectius i persones que van alçar-se en armes el 1936 contra el govern legítim democràticament elegit. Per la CUP, mantenir aquestes distincions "atempta contra la dignitat d’un Ajuntament democràtic perquè honora els qui van violar la legalitat vigent alçant-se en armes i els qualifica de Excombatientes de la Guerra de Liberación. A més, considera que també "atempta contra la dignitat de la nostra ciutat, dels seus ciutadans i entitats" i "contra la dignitat de la nostra nació perquè honora els qui van lluitar contra les llibertats del nostre país i els qualifica de Caídos por España.

D'altra banda, considera que també "atempta contra la dignitat de la resta de distingits amb aquest guardó perquè els iguala amb aquells que no van respectar la democràcia ni els drets humans ni les institucions legítimes".

La CUP apel·la a l'article 15.1 de la Llei 52/2007, de 26 de desembre, que estableix que "Les administracions públiques, en l'exercici de les seves competències, han de prendre les mesures oportunes per a la retirada d'escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d'exaltació, personal o col·lectiva, de l’aixecament militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura" i també a l'article 54 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, referent al dret a la memòria històrica.
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid