Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Es recupera un vídeo del Fossar de les Moreres de l'any 1985

El Centre de Documentaciò Maria Mercè Marçal ha recuperat un vídeo realitzat al Fossar de les Moreres l'any 1985 que mostra diversos moments de la mobilització independentista d'aquell any. Aquest interessant document fins ara inèdit mostra els inicis de les mobilitzacions independentistes convocades pel MDT.

El vídeo mostra diversos moments de la gran convocatòria independentista del Fossar, amb els parlament del diputat per HB Jon Idigoras, i de la manifestació que va transcórrer pel Portal de l'Àngel, molt nombrosa i que reflecteix l'increment de persones a les convocatòries independentistes.

05/09/2011 20:10 Cultura
fossar_1984_portal_de_lngelLa data d'atribució d'aquest vídeo (erròniament atribuït al 1984) podria deure's al fet que el diputat abertzale va participar diversos anys al Fossar (tant el 1984 com el 1985). Diversos elements mostren clarament que el vídeo recuperat correspon a les convocatòries de l'any 1985: l'any 1984 l'església de Santa Maria del Mar i la tarima del passeig del Born estaven presidides per un gran retrat de Toni Villaescusa, militant de Terra Lliure mort en combat el juliol abans.
 
D'altra banda, la referència que s'escolta des de la tarima a Jaume Fernàndez, detingut el gener de 1985 juntament amb altres independentistes, no seria possible el setembre de 1984, moment en què es trobava a la clandestinitat. Encara, la marxa de la manifestació pel Portal de l'Àngel al migdia, que mostra milers de persones darrere la pancarta del MDT també descarten que aquest vídeo es realitzés el 1984: aquell any, una petita manifestació provinent del Fossar es va truncar a causa dels incidents davant la seu d'Hidroleléctrica de Cataluña, en què es va detenir l'independentista Joan Herrera quan intentava arrencar una bandera espanyola que va resultar un parany. L'any de de l'incendi de l 'edifici de l'empresa Hidroleléctrica de Cataluña i els enfrontaments i corredisses que van seguir a aquest incident no es corresponen a aquest vídeo, en què la manifestació massiva transcorre pel Portal de l'Àngel.
 
El Centre de Documentaciò Maria Mercè Marçal ha realitzat una important recuperació i organització de materials independentistes, com imatges d'adhesius i cartells, butlletins, i vídeos com aquest recentment recuperat. Els seus membres també han anunciat la pròxima aparició de vídeos de recuperació de la història de l'independentisme contemporani fins ara inèdits.
 
 
 

{vimeo}28522347{/vimeo}

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2021 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid