Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El 80% de països del món reconeixen l'estat palestí, però els que s'hi oposen remenen les cireres

El 80% dels estats del món estan a favor de reconèixer l'estat palestí. Per contra, els que s'hi oposen -entre els quals hi ha els Estats Units- compten amb el 75% dels recursos econòmics del món.

Ho revela un mapa interactiu elaborat pel The Guardian que constata que els països que s'oposen a reconèixer la sobirania palestina, encapçalats per Israel, formen part de l'eix Occidental: EUA-UE-Japó-Austràlia-Canadà-Mèxic, als quals se sumen algun dels seus aliats incondicionals a l'Amèrica llatina (Colòmbia) o altres suports puntuals.

21/09/2011 17:53 Internacional

A favor hi ha la resta del món: l'Est d'Europa (part de la UE), Noruega (apareix mal al mapa de The Guardian), Àsia gairebé completa -inclòs l'Orient Mitjà i Turquia- Llatinoamèrica, Amèrica Central i gairebé la totalitat de Àfrica.

El president de l'ANP, Mahmud Abbas, presentarà aquest divendres al secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, la seva petició unilateral de reconeixement de Palestina com a estat independent; el 194è estat de l'ONU. Un reconeixement que l'Assemblea General comença a debatre aquest mateix dimecres.

Els 15 membres del Consell de Seguretat hauran de pronunciar-se i decidir si donen el vistiplau a la petició d'Abbas. Això requereix que hi hagi una majoria favorable de nou membres i cap veto dels cinc permanents (Estats Units, Regne Unit, França, Rússia i Xina), cosa que sembla impossible després que Washington hagi assegurat que bloquejarà aquesta petició per no considerar-la la millor via per reconèixer l'estat palestí. I és que l'administració nord-americana treballa des de fa mesos per evitar la votació i no haver de recórrer al seu poder de veto al Consell de Seguretat per bloquejar l'adhesió d'un estat palestí.

Obama podrà vetar doncs l'admissió de Palestina a les Nacions Unides com un estat membre de ple dret, ja que per a això és necessari el vot afirmatiu dels 5 membres permanents del Consell de Seguretat. Amb tot, dependrà de l'Assemblea General el reconeixement de Palestina com a estat, fet pel qual es necessita majoria simple. Així, el rang de Palestina s'elevaria a "observador estatal", igual com succeeix amb El Vaticà i com succeïa amb Suïssa fins fa pocs anys. Un total de 126 estats han reconegut l'estat Palestí i és molt probable que votin a favor d'aquesta segona petició. Un estatus que permetria a Palestina adherir-se als tractats internacionals i convencions de l'ONU amb valor jurídic i respecte al dret internacional, encara que no tindria vot a l'ONU.

Per saber-ne més:

La lluita de Palestina per esdevenir el 194è estat de l'ONU 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2021 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid