Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Grècia versus Catalunya

Milers de persones van protestar aquest dimecres davant del Parlament de Grècia per aturar els plans del govern d'aprovar noves mesures d'austeritat i fer front a la crisi del deute. Al voltant de 1.500 policies van tancar gran part del centre de la ciutat i van crear un passadís per contenir els protestants i permetre als polítics que entressin a l'edifici parlamentari.

Els treballadors havien organitzat una tercera vaga general i com a Catalunya volien impedir el pas dels diputats al Parlament, on s'havien de debatre els canvis. Grups de joves van llançar còctels molotov al ministeri de Finances i desenes de milers de manifestants van marxar a la plaça del parlament per oposar-se a les mesures d'austeritat del govern.

16/06/2011 03:37 Internacional

atenesparlament2Les fonts policials han xifrat en 30.000 les persones que es van concentrar a la plaça del Parlament. Al voltant de la plaça, s'hi van veure columnes de fum que sortien de les papereres mentre la policia disparava gasos lacrimògens als joves, que s'hi tornaven llançant pedres.

Tot aquest malestar s'ha traduït en la dimissió del primer ministre de Grècia, Iorgos Papandreu, que s'ha ofert a deixar pas a un govern nacional d'unitat, sempre i quan el nou executiu doni suport als plans de rescat de la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional. Però per poder rebre "l'ajuda" que la UE i l'FMI està pendent d'aprovar per evitar la bancarrota de Grècia, Papandreu ha d'aprovar un nou paquet a cinc anys que suposarà un augment dels impostos, més retallades a la despesa pública i la venda de propietats públiques. Però els grecs no estan disposats a acceptar-ho.

És per això que milers d'activistes i sindicalistes es van reunir dimecres a la plaça Syntagma, a Atenes, on hi ha el Parlament, per intentar evitar que els diputats entressin a la cambra per debatre les mesures. Els manifestants cridaven consignes com "Lladres, traïdors!"o "On han anat a parar els diners?". El govern vol aconseguir 6.500 milions d'euros a través de l'augment d'impostos i de noves retallades, una situació que dobla les mesures acordades amb els seus prestadors. Grècia té un atur del 16,2% i continua en recessió.

La premsa internacional compara Catalunya amb Grècia

premsaestrangera2La protesta catalana no és tan intensa com la grega, però el fet que coincidissin el mateix dia en concentrar-se al Parlament per evitar que els diputats aprovin retallades ha portat la premsa internacional a teixir comparacions. 

La BBC diu a la seva pàgina web que "més de 2.000 manifestants han intentar bloquejar el parlament català en una mostra de rebuig a la tisorada dels pressupostos". La televisió anglesa ho compara amb Grècia. La CNN també s'ha fet ressò de la protesta, i com The Guardian i les agències France Presse i Reuters, ha remarcat l'ús de l'helicòpter per part del president Artur Mas.

"Els polítics catalans prenen el cel per evitar els manifestants", titula el diari anglès The Guardian, que inclou a la seva pàgina web una notícia sobre la protesta al Parc de la Ciutadella. El rotatiu assenyala que la manifestació està motivada pels "plans de retallades en educació i salut" i remarca que, en general, les protestes del moviment dels indignats han estat pacífiques.

La BBC remarca les similituds entre les protestes a Barcelona i Atenes, i assegura que els manifestants a Grècia "han agafat el lideratge de les accions que hi ha hagut arreu d'Espanya en les darreres setmanes". De fet, la cadena indica que els grecs utilitzen lemes com el "No Passaran" de la Guerra Civil i onegen banderes espanyoles en les seves manifestacions.

La premsa digital francesa també es fa ressò de les complicacions que han tingut els diputats i diputades, així com el president Artur Mas i la presidenta de la cambra, Núria de Gispert, per entrar al Parlament de Catalunya.

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid